De Red Bull RB11 is volgens het team nog een ‘echte Newey’, maar de 2016-bolide van het team van de energiedrankfabrikant zal niet langer van de hand van topontwerper Adrian Newey zijn.

Dat vertelt Red Bull-teambaas Christian Horner aan Formula1.com. “Ondanks dat Adrian eind 2014 een stapje terug heeft gedaan, is hij net zo betrokken geweest bij de ontwikkeling van de RB11 als bij de voorgangers daarvan. Vanaf de RB12 zal dat echter voor het eerst anders zijn”, meldt Horner.

De RB12 wordt daarmee de eerste Red Bull sinds de Red Bull RB2 uit 2006 die geen Newey ‘signatuur’ zal hebben. Dit nadat de Engelsman zich begin 2006 aansloot bij Red Bull, maar dat pas deed toen de RB2 al af was en hij er dus geen grote invloed meer op had.

Voor Red Bull tekende Newey later vier kampioenschapsauto’s: met de RB6 tot en met de RB9 won Sebastian Vettel van 2010 tot en met 2013 vier wereldtitels op rij, terwijl Red Bull ondertussen ook vier constructeurstitels pakte.

Hoewel de RB12 van 2016 dus geen ‘echte Newey’ meer zal zijn, benadrukt Horner wel nogmaals dat Newey als consultant bij het team betrokken blijft. “Hij fungeert nog steeds als een soort mentor en begeleidt ons technische team.”