*

Horner: ‘Coureurs moeten meer vrijheid krijgen’

Daan de Geus

Daan de Geus

30 juli 2014 17:48

Horner: ‘Coureurs moeten meer vrijheid krijgen’
Racepictures

Formule 1-teams moeten hun coureurs zowel op als naast de baan meer vrijheid geven, zodat de sport weer meer om de rijders gaat draaien. Dat vindt Red Bull-teambaas Christian Horner.

Horner, die voor het afgelopen raceweekend in niet mis te verstane woorden duidelijk maakte dat hij vindt dat de pers te negatief naar de Formule 1 kijkt en zich te veel bezig houdt met randzaken die niet met het racen te maken hebben, is van mening dat de nadruk van zowel de sport als de media weer meer op de coureurs moet komen te liggen.

De Red Bull-teambaas verwijst daarbij in interview met Autosport naar de chaotische en spectaculaire Grand Prix van Hongarije van afgelopen weekend als een voorbeeld van hoe de Formule 1 moet zijn.

“We zagen in Hongarije geweldige inhaalacties van Daniel Ricciardo, een ijzersterke inhaalrace van Lewis Hamilton en een fantastisch rijdende Lewis Hamilton. Het was de Formule 1 op zijn best, waarbij de coureurs waren wat ze horen te zijn: helden.”

Om de coureurs meer heroïsch te maken, weet Horner, is het nodig dat er stappen genomen worden om de races minder ‘gecontroleerd’ te maken, onder meer door het gebruik van de boordradio te verminderen en coureurs zelfstandiger te laten racen. “Want er zijn een aantal races geweest die in te grote mate aanvoelden alsof ze volledig vanaf de pitmuur gemanaged waren”, erkent Horner.

Wat volgens de Brit verder belangrijk is, is dat de teams hun coureurs naast de baan meer vrijheid geven om zich als persoonlijkheden te profileren. “We moeten de coureurs de kans geven zich vrijelijk te uiten zonder daar gelijk kritisch bovenop te springen”, vindt hij.

“Deze jongens hebben allemaal hun eigen meningen en karakters en we moeten ze de mogelijkheid geven en stimuleren om meer van zichzelf te laten zien”, meent Horner, die tot slot nog maar eens benadrukt dat ‘de Formule 1 een geweldige sport is zolang we ons op het racen blijven concentreren’.

Lees meer over

Horner Red Bull