Red Bull-teambaas Christian Horner zegt geen last te hebben van de Oostenrijker Helmut Marko, die als adviseur aan het team verbonden is en met regelmaat gepeperde uitspraken doet over het team en haar coureurs.

In gesprek met Autosport legt Horner uit hoe de taken verdeeld zijn binnen Red Bull: “Ik ben verantwoordelijk voor het team waar het de zaken op het circuit en de fabriek aangaat”, vertelt hij. “Ik rapporteer ook direct aan Red Bull-eigenaar Dietrich Mateschitz, die me altijd erg veel steun heeft gegeven.”

“Wat Marko betreft, zijn verantwoordelijkheden liggen elders. Hij is de baas over het talentenprogramma en een adviseur van Dietrich, maar hij heeft geen verantwoordelijkheden wat betreft het runnen van de renstal en heeft daar ook geen input in.”

“Wat Marko verder nog doet, is dat hij ervoor zorgt dat ons raceteam onafhankelijk kan opereren binnen het – inmiddels enorm grote – Red Bull-imperium, hetgeen er weer voor zorgt dat ik de vrijheid heb om het team te runnen zoals ik dat geschikt acht.”

Dat Marko af en toe nogal opmerkelijke uitspraken doet tegenover de media, is verder niet iets wat Horner lijkt te storen: “Marko is, als oud-coureur, natuurlijk een enorm competitief persoon en dat moet je in gedachten houden als je hem wil begrijpen. Voor journalisten is hij bovendien geweldig, want hij heeft altijd wel een quote paraat en hij zegt wat wij denkt, wat ook niet per se iets slechts is.”