Mercedes mag dan ook dit jaar bij voorbaat het te kloppen team zijn, maar als de Duitse dominantie nog te lang aanhoudt, zal Liberty Media daar vast een stokje voor steken.

Dat denkt althans Christian Horner, teambaas van Mercedes-rivaal Red Bull. “Het zou me erg verbazen als Liberty Media het zou toestaan dat Mercedes de Formule 1 blijft domineren zoals de afgelopen drie jaar”, vertelt Horner in gesprek met The Guardian.

“Liberty Media weet namelijk hoe je ergens een show van moet maken en ze weten ook dat dit betekent dat er goede en gezonde competitie moet zijn”, vervolgt Horner, die echter moet erkennen dat hij niet weet hoe de nieuwe Amerikaanse Formule 1-eigenaar de Mercedes-hegemonie zou moeten doorbreken.

“Het moet in ieder geval niet op kunstmatige wijze worden gedaan”, vindt Horner. “Je kunt iemand niet zomaar op artificiële wijze afremmen, dus wij moeten ook gewoon hard blijven werken om Mercedes zelf onder druk te zetten”, doelt hij op zijn eigen team Red Bull en mede-topteam Ferrari.

Horner denkt dat Liberty Media iets aan een eventueel aanhoudende Mercedes-dominatie zal doen.

Ross Brawn, de nieuwe technische en sportieve topman van de sport, vertelt op zijn beurt aan The Guardian dat hij ook niets voor kunstgrepen voelt, bedoeld om Mercedes af te remmen. “Dat hoort niet bij de Formule 1 en zou ook niet geaccepteerd worden door de fans. Die prikken daar zo doorheen.”

Waar hij eerder aan denkt, is zorgen voor een gelijker speelveld door meer financiële gelijkheid. “Dat is, denk ik, de kern. Het reguleren van de kosten en de verdeling van de uitbetalingen vanuit de sport, is een belangrijk aandachtspunt.”

“Er wachten ons moeilijke gesprekken met de teams en FIA om te zien wat voor vooruitgang we op die vlakken kunnen maken.”

“Het geld wordt niet eerlijk verdeeld in de sport, en ja, je kunt redeneren dat Ferrari en Mercedes veel publiek trekken, maar hoe druk je dat uit in de verdeling van het geld?”, zoekt ook Brawn nog naar een antwoord.