Red Bull verliest in Daniel Ricciardo een topcoureur. Teambaas Christian Horner beseft zich dat ook. Bij Ricciardo’s afscheid in Abu Dhabi benadrukte de Red Bull-teambaas nog maar eens dat Ricciardo “is uitgegroeid tot de coureur die het best kan inhalen in deze sport”.

Honderd keer verdedigde Ricciardo de kleuren van Red Bull in de Formule 1. “Het was een genoegen om hem vijf jaar lang in het team te hebben”, vertelt Horner na afloop van de Grand Prix in Abu Dhabi aan RaceFans. “Hij hoort sinds 2007 bij Red Bull en het was geweldig om hem te zien groeien en ontwikkelen.”

Ricciardo en Horner in Abu Dhabi.

Horner voegt daaraan toe dat Red Bull in het begin wel wat twijfels had. Hij spreekt dan over 2014, toen Webber vertrok en Red Bull een nieuwe teamgenoot voor Vettel moest kiezen. “Toen we voor het eerst het dilemma hadden met wie we Mark Webber zouden vervangen, hadden we Vergne, Ricciardo en Räikkönen. Onze grootste zorg was niet Daniels snelheid, maar dat we hem niet wiel-aan-wiel hebben zien racen in de Toro Rosso.”

Lees ook: Daniel Ricciardo en Max Verstappen over inhalen in de Formule 1

Die twijfel verdween al snel toen Ricciardo eenmaal begon te racen, geeft Horner toe. “Sinds hij bij Red Bull in de auto stapte, heeft hij niet anders gedaan dan inhalen. Hij is aantoonbaar het best in inhalen geworden in de sport en heeft fantastische races voor ons gereden.” De goedlachse Australiër was bovendien een perfecte ambassadeur voor het merk Red Bull, stelt Horner.

Laat en diep inremmen: zo verschalkt Ricciardo zijn tegenstanders.

Ricciardo: Ik heb inhalen veranderd
Ricciardo kan zich waarschijnlijk goed vinden in de woorden van Horner. De toekomstig Renault-coureur is namelijk van mening dat hij inhalen in de Formule 1 veranderd heeft met zijn acties. 2014 was daarbij een doorslaggevend jaar. “Ik heb het gevoel dat 2014 niet alleen mijn aanpak heeft veranderd, maar het inhaalniveau van de andere jongens in de sport ook”, zo vertelde hij vorige week. “Niet veel mensen deden dat: van heel ver komen en een gewaagde actie doen.”

Ricciardo denkt daarom dat de andere coureurs wellicht wat van hem afgekeken hebben. “Misschien hebben ze van mij geleerd en de manier waarop ik racete. Zo heb ik misschien een nieuw niveau neergezet en mensen laten zien wat mogelijk was, dat coureurs het wilden proberen. Ik realiseer me dat het wat arrogant klinkt, maar ik geloof dat echt. Het lukt ze niet allemaal… maar in ieder geval zijn er meer die het proberen!”