Volgens Christian Horner is er helemaal niets waar van de geruchten dat zijn positie als teambaas van Red Bull op de tocht staat door de tegenvallende resultaten: “Klinkklare onzin.”

De geruchten dat Horners tijd aan het roer van Red Bull er wel eens op zou kunnen zitten, staken tijdens het thuisweekend van het team de kop op en werden gevoed doordat Gerhard Berger, ex-Formule 1-coureur én voormalig teambaas en mede-eigenaar van Red Bulls ‘B-team’ Toro Rosso, prominent aanwezig was en op een gegeven moment zelfs in Red Bull-kledij rondliep.

Volgens Berger kwam dat laatste omdat hij het koud had, maar vanwege Bergers goede relatie met Red Bull-eigenaar Dietrich Mateschitz en de teleurstellende prestaties van het grote Red Bull Racing was de optelsom snel gemaakt voor bepaalde media.

Red Bull-kopstuk Helmut Marko liet eerder echter al weten dat de geruchten nergens op slaan, en Horner zelf doet nu hetzelfde op Red Bulls website: “Er zingen in de Formule 1 helaas altijd veel geruchten rond en ook dit is klinkklare onzin. Ik ben volledig toegewijd aan Red Bull en ben dol op mijn werk.”

“Het enige waar ik me dan ook mee bezig hou, samen met de rest van het team, is om Red Bull terug te krijgen naar waar het achttien maanden geleden stond”, verklaart Horner, verwijzend naar hoe Red Bull toen voor de vierde keer op rij beslag legde op de rijders- en de constructeurstitel.

Dip en dreiging
Sindsdien is Red Bull echter onmiskenbaar afgezakt. Vorig jaar won het nog wel drie races en finishte het als tweede bij de teams, maar in 2015 staat het na acht races slechts vierde met maar 55 punten en een vierde plek als voorlopig beste resultaat van het jaar.

“Het was een frustrerende eerste seizoenshelft”, erkent Horner. “We doen er alles aan om naar voren te komen, maar hebben niet alles in eigen hand”, erkent hij, doelend op de gebrekkige Renault-motor die achterin ligt en die door problemen bij Renault en de strenge regels voor motorontwikkeling ook niet binnen korte tijd ineens een stuk competitiever gemaakt kan worden.

Dat laatste is één van de redenen waarom Red Bull niet gelukkig is met de huidige regels en de staat van de Formule 1 en er stemmen vanuit het kamp van de energiedrankfabrikant klinken dat de sport een andere kant op moet, omdat het er anders mee stopt.

Volgens Horner moet die dreiging serieus worden genomen: “Maar het is wel nog altijd onze intentie om mee te blijven doen en zowel de problemen van de sport als ons eigen team op te lossen”, zo plaatst hij daar een belangrijke kanttekening bij.