*

Horner: ‘Red Bull heeft er alles aan gedaan om Ricciardo te behouden’

Nino Stuivenberg

Nino Stuivenberg

9 augustus 2018 10:25

Horner: ‘Red Bull heeft er alles aan gedaan om Ricciardo te behouden’
Sutton Images

De overstap van Daniel Ricciardo naar Renault kwam geheel onverwacht, ook voor Formule 1-kenners. Maar achter de schermen heeft Red Bull er alles aan gedaan om de Australiër in het team te houden, zegt Christian Horner.

Ricciardo heeft lang onderhandeld met Red Bull over een nieuw contract, maar uiteindelijk kwamen ze er onderling niet uit. “We gaven Daniel alles wat hij wilde en waar hij om vroeg, maar het was nog steeds niet genoeg”, aldus de Red Bull-teambaas in Beyond The Grid, de officiële podcast van de Formule 1. “Dit ging niet over geld of status, commitment of lengte van het contract. Ik denk dat hij voelde ‘Ik moet iets anders proberen in deze fase van mijn carrière’. Het kan een inspirerende keuze zijn, het kan een keuze worden waar hij spijt van krijgt.”

Red Bull wilde Ricciardo zelfs een eenjarig contract geven, claimt Horner.

“We waren zelfs bereid om hem een contract voor één jaar te geven, zodat hij beschikbaar zou zijn als Ferrari of Mercedes over twaalf maanden zou aankloppen.” Bottas heeft bij Mercedes immers een contract tot eind 2019, en als Räikkönen nog een seizoen doorgaat zal ook hij voor één jaar tekenen. Ricciardo wilde daar blijkbaar niet op wachten en koos voor Renault. Horner vindt dat de Australiër daarmee een gok neemt. “Ik had het begrepen als hij naar Ferrari of Mercedes was overgestapt, maar nu neemt hij een groot risico in deze fase van zijn carrière.”

Horner speculeert dat de overstap naar Renault ook met Verstappen te maken kan hebben. “Hij en Max zouden gelijke status krijgen, zoals ze dat altijd hebben gehad. Ik denk dat het neerkomt op, zoals hij het noemt, een nieuwe uitdaging. Maar ik heb ook het gevoel dat hij Max steeds verder ziet groeien in snelheid en kracht. Hij wil geen ondersteunende rol spelen, hoewel we ze niet op een andere manier behandelen.”

Red Bull is meteen op zoek gegaan naar een vervanger voor de Australiër. Het team geeft er de voorkeur aan om een talent uit de eigen kweekvijver naast Verstappen te zetten, zegt Horner. “We kijken naar iedereen, maar het heeft onze voorkeur om een eigen talent te kiezen waar we altijd in geïnvesteerd hebben. We wegen alle opties af die we hebben en zorgen ervoor dat we de juiste keuze maken.”