Daniel Ricciardo was in 2016 ‘in veel opzichten’ als een oudere broer voor Max Verstappen binnen Red Bull. Dat stelt teambaas Christian Horner.

In interview met Autosport herhaalt Horner nog maar eens dat ‘respect’ het belangrijkste aspect is waar het relaties tussen teamgenoten aangaat. “We verwachten niet dat onze coureurs elkaar mee uit eten nemen, maar wel dat ze elkaar en het team respecteren.”

Tussen Ricciardo en Verstappen was daar zeker sprake van, meent Horner, wie het goed doet dat dat de twee afgelopen seizoen als teamgenoten met elkaar hebben kunnen wedijveren, maar toch op goede voet zijn blijven staan. “Hun relatie gaat zelfs verder dan alleen onderling respect”, zegt Horner.

“Daniel is in veel opzichten als een oudere broer voor Max geweest”, vertelt de teambaas, volgens wie het team heeft geprofiteerd van hun goede relatie: “En ook van dat hun feedback en wat ze van de auto willen zeer vergelijkbaar is. Hun commentaar is tijdens een kwalificatie of race vaak bijna identiek.”

“Om twee coureurs te hebben die hetzelfde najagen wat het verbeteren van de auto betreft, is ideaal voor onze technische mensen”, weet Horner. Het verschil in performance is op het circuit verder ook klein, constateert Horner. “Het verschilt echter per weekend en circuit. Het is lastig te bepalen.”

In Maleisië lieten Verstappen en Ricciardo zien met respect met elkaar te kunnen knokken.

Verstappen hype
Ricciardo heeft zelf recentelijk op de Red Bull-website aangegeven dat hij ‘niet naïef’ is wat zijn relatie met Verstappen betreft. “Als we vaker om zeges strijden, zal er meer onderlinge spanning zijn. Hopelijk kunnen we elkaar dan na een race echter alsnog recht aankijken en feliciteren met een goede race.”

Dat er een enorme hype om zijn acht jaar jongere teamgenoot bestaat, vindt de 27-jarige Ricciardo verder helemaal niet zo verkeerd. “Ik vind het wel prima, want hoe hoger hij wordt aangeslagen, hoe beter ik er op sta als ik hem weet te verslaan”, zegt hij tegen Motorsport.com.

“Als iedereen zou vinden dat Max zijn zitje niet verdient en ik hem maar nipt zou verslaan, is dat niet best voor mijn reputatie. Ik denk dat ik daarom maar mee moet gaan in de hype: Max is twee keer zo goed als Senna!”, grapt Ricciardo.

Ricciardo hoopt dat zijn relatie met Verstappen goed blijft.