Sebastian Vettel reed ‘als een ballerina’ naar zijn vier wereldtitels, maar moet zijn rijstijl behoorlijk aanpassen in het nieuwe Formule 1-tijdperk en dat gaat lastig, weet zijn teambaas Christian Horner.

De redenen daarvoor zijn echter zeker niet alleen aan Vettel toe te schrijven, maakt Horner duidelijk in gesprek met Auto Bild Motorsport. “Het komt door een combinatie van factoren”, zegt Horner over Vettels moeilijkheden. Wat volgens Horner meespeelt, maar ‘geen fundamenteel probleem’ is, is dat Vettel ‘vermoeid is na vijf jaar lang om de titel te hebben gestreden’. “Want dat rooft echt energie.”

Belangrijker dan dat is echter Vettels worsteling met de Red Bull RB10-bolide, veroorzaakt door zijn rijstijl. “De manier waarop hij de afgelopen jaren telkens die extra tienden wist te vinden, werkt nu namelijk niet meer voor hem.”

“Sebastian reageert heel gevoelig op de feedback van de auto, vooral wat betreft het remmen. Door het nieuwe elektrische brake by wire-systeem krijgt hij echter veel minder feedback en daardoor is hij het gevoel voor de auto deels kwijt”, weet Horner.

“Wat verder niet helpt, is dat de aandrijflijn van onze auto een stuk minder verfijnd is, waardoor hij ook niet zo goed met de banden omgaat als voorheen en performance verliest.”

Door al deze bijkomstigheden kan Vettel volgens zijn teambaas zijn ‘speciale trucjes’ niet meer gebruiken. “Hij reed voorheen als een ballerina, dansend van het gas- naar het rempedaal, waarbij hij soms zelfs allebei de pedalen tegelijk gebruikte. Dat soort speciale dingetjes maakten hem sneller dan alle andere coureurs, maar kan hij nu dus niet meer gebruiken.”

“Al deze dingen remmen Sebastian af, waarbij je ook niet mag vergeten dat hij enorm veel last heeft gehad van technische malheur. Hij heeft daardoor amper de kans gekregen zijn rijstijl aan te passen”, zo verdedigt Horner de coureur die volgens hem – mede door aanpassingen die Red Bull heeft gedaan – echter wel steeds een beter gevoel bij zijn RB10 krijgt en daardoor de weg naar boven weer lijkt te vinden: “Sebastian krijgt langzaam het gevoel terug, zoals zijn tweede plek in de kwalificatie in Hongarije wel heeft bewezen.”