*

Horner tempert euforie: Moeten wel realistisch blijven

André Venema

André Venema

13 maart 2019 09:41

Horner tempert euforie: Moeten wel realistisch blijven
Motorsport Images

De eerste gezamenlijke openingsshow ooit van de Formule 1 is op Amerikaanse leest geschoeid en gelikt, het trekt veel volk naar Federation Square. Er worden vooral open deuren ingetrapt, alleen Red Bulls teambaas Christian Horner heeft een boodschap van enige betekenis. “We moeten wel realistisch blijven.”

Ze zijn er allemaal: twintig coureurs en tien teambazen. De rondvaartboot met het gezelschap is aangemeerd in het hart van Melbourne. Haas’ chef Günther Steiner lijkt als enige te ontbreken, maar beklimt in het kielzog van Romain Grosjean en Kevin Magnussen alsnog net op tijd het podium. “Ik was verdwaald”, zo excuseert hij zich. Net als zijn collega’s spreekt Steiner in de goed-nieuws-show van een uur uit dat hij veel verwacht van het komende seizoen, dat dit weekeinde in Melbourne van start gaat.

Moordend tempo
In een moordend tempo worden de coureurs en teambazen aan het publiek voorgeschoteld, in deze vorm een primeur in de Formule 1. Mark Webber, gepensioneerd Australisch raceheld, praat het festijn soepel aan elkaar. Hij is onverminderd populair.

Ook Ross Brawn, technisch directeur van het hogesnelheidscircus namens rechtenhouder Liberty Media, en commercieel directeur Sean Bratches betreden het podium. Brawn doet de fans wereldwijd nogmaals de belofte dat Formule 1 spannender gaat worden. “We gaan ervoor zorgen dat auto’s elkaar weer beter kunnen inhalen. Daarvoor zijn dit jaar enkele nieuwe regels ingevoerd, maar de echt grote zullen volgen in 2021.”

Bratches sluit zich aan bij de woorden van Brawn. “Onze missie is om de fan te pleasen”, stelt de Amerikaan. “We willen van Formule 1 het grootste racespektakel ter wereld maken en meer andere teams op het podium dan afgelopen jaar.” Een nobel streven. Maar of het lukt?

Horner blijft realistisch
Max Verstappen krijgt een warm welkom wanneer hij samen met collega Pierre Gasly en Horner zijn opwachting maakt. De Limburger is kennelijk populair Down Under. Volgens hem is alles so far, so good. Verstappen kijkt, zo zegt hij, vooral uit naar het moment dat de lichten zondag in Albert Park uitgaan. Wat dit seizoen gaat brengen, weet ook hij niet. Maar volgens Horner moeten er niet meteen wonderen worden verwacht van Red Bulls RB15. “We hebben in Barcelona goede tests gehad, alleen we moeten wel realistisch blijven”, meent de Brit. “We moeten een groot gat dichten met Ferrari en Mercedes. Maar we zijn ervan overtuigd dat dat gedurende het seizoen ook zal gaan lukken.”

André Venema

André Venema

André Venema (1963) reist de Formule 1 sinds 2004 achterna. Eerst als verslaggever van het Algemeen Dagblad, tegenwoordig als hoofdredacteur van FORMULE 1. Nog steeds even onvermoeibaar. Zoekt altijd naar onderscheidend verhaal. Bezocht ruim 100 GP’s, weet de weg in de paddock. Favoriete bestemmingen? Monza en Suzuka. Lijfspreuk: Lust for life. Ook groot liefhebber van de NBA.

Lees meer over

Horner Red Bull