Volgens Red Bull-teambaas Christian Horner maakt het Sebastian Vettel niet uit of Kimi Räikkönen of Daniel Ricciardo volgend seizoen zijn nieuwe teamgenoot wordt.

Bij kampioenschapsteam Red Bull komt na dit jaar een stoeltje vrij, aangezien Mark Webber in 2014 niet verder gaat in de Formule 1. Drievoudig wereldkampioen Sebastian Vettel krijgt dus een nieuwe teamgenoot, en hij heeft daarbij ‘invloed op de rijderskeuze’, zo vertelde Horner onlangs aan Formule 1.

De twee coureurs die het meest en het meest serieus met het stoeltje in verband zijn gebracht, zijn Lotus-coureur Kimi Räikkönen en de voor Toro Rosso rijdende Red Bull-protegé Daniel Ricciardo, en volgens Horner maakt het Vettel niet uit wie van die twee het wordt.

“Ik denk niet dat Sebastian bezwaar heeft tegen de eventuele komst van Kimi of Daniel, want het zijn allebei snelle jongens die als teamgenoot een uitdaging voor hem zouden vormen”, zegt Horner tegen het Britse persbureau Press Association.

“Sebastian kent Kimi en Daniel bovendien allebei, en hij heeft zich niet voor of tegen één van de twee uitgesproken of anderzijds invloed op het team uitgeoefend, dus ik denk dat hij ze allebei goede keuzes vindt.”

Gelijk en geschikt
Toch bestaat er veel verschil tussen Räikkönen en Ricciardo, die zich in verschillende fasen van hun carrières bevinden. De 33-jarige Räikkönen heeft bijvoorbeeld al een wereldtitel en twintig overwinningen achter zijn naam staan en komt al jaren uit voor topteams, terwijl de negen jaar jongere Ricciardo pas 21 punten heeft verzameld in 41 races en alleen voor kleinere teams heeft gereden.

Ondanks de uiteenlopende cv’s van Räikkönen en Ricciardo benadrukt Horner echter dat beide coureurs ‘extreem goede opties zijn’ en hij simpelweg ‘de twee snelste en beste coureurs’ in zijn auto’s wil hebben.

Volgens Horner is het verder ook niet zo dat de rijderskeuze afhankelijk is van wie het meest eenvoudig te ‘managen’ is. Een situatie waarin Red Bull – bijvoorbeeld als het voor Räikkönen gaat – met twee kopmannen zit, is volgens Horner dan ook geen probleem.

“Onze coureurs krijgen altijd gelijke kansen”, legt hij uit. “Wat ze op het circuit presteren, bepaalt verder wie de kopman is, en dat is bij ons dus altijd degene met de meeste punten achter zijn naam.”

Alonso
Behalve Räikkönen en Ricciardo is ook Ferrari-kopman Fernando Alonso recentelijk met Red Bull in verband gebracht. Horner wordt door Press Association helaas niet gevraagd naar hoe Vettel in zijn ogen tegen die kandidaat aankijkt, maar Vettel zelf heeft zich daar tijdens het raceweekend in Hongarije al wél over uitgelaten.

“Ik geef in dat geval de voorkeur aan Kimi”, verklaarde Vettel in gesprek met de BBC. “Begrijp me niet verkeerd: ik heb niets tegen Alonso en ik respecteer hem als coureur, maar met Kimi ga ik zowel op als naast het circuit goed om en hij is altijd erg rechtdoorzee. Vanuit dat oogpunt denk ik dan ook dat het met Kimi wat makkelijker zou zijn.”