*

Horner: ‘Vettel óók weg vanwege Ricciardo’

Daan de Geus

Daan de Geus

19 december 2014 09:34

Horner: ‘Vettel óók weg vanwege Ricciardo’
Sutton Images

Sebastian Vettel heeft Red Bull niet alleen verlaten omdat de lokroep van Ferrari zo sterk was, maar ook omdat hij klop kreeg van teamgenoot Daniel Ricciardo. Dat denkt Red Bull-teambaas Christian Horner.

In interview met de BBC geeft Horner aan dat hij denkt dat de sterke vorm van nieuwkomer Daniel Ricciardo ‘waarschijnlijk een factor is geweest’ die viervoudig wereldkampioen Sebastian Vettel ertoe heeft aangezet om zijn contract met Red Bull te verbreken en naar Ferrari te verkassen.

Volgens Horner waren de gebeurtenissen uit de Grote Prijs van Italië mogelijk doorslaggevend. Daarin ging Ricciardo – op verser rubber – de strijd aan met Vettel in de Variante Del Rettifilo, maar kwam hij er aanvankelijk niet langs. Ricciardo hield echter vol en pakte Vettel – nadat ze zij aan zij door de snelle Curva Biassono gingen – vervolgens alsnog met een knappe schijnbeweging en stoutmoedige actie in de tweede chicane, de Variante Della Roggia.

Dat deed pijn bij Vettel, zo vertelt Horner: “Sebastian was na afloop van die Grand Prix enorm gefrustreerd. Het was net na de zomerpauze en – aangezien ik Sebastian goed ken – kon ik aan hem zien dat hij daarna behoorlijk afgeleid was en in gedachten al ergens anders mee bezig was.”

“Ik denk dat Ferrari hem in die periode ook heel actief probeerde weg te lokken en dat Sebastian rond de races in Spa en Monza de beslissing maakte om in 2015 ergens anders te gaan rijden”, zegt Horner over de coureur die voor Monza ook in Spa ruim werd verslagen door Ricciardo, die de race in België won terwijl Vettel uiteindelijk bijna een minuut na de Australiër op de vijfde plek over de finish kwam.

Als gevolg hiervan kwam het voor Horner ‘niet als een verrassing’ dat Vettel tijdens het raceweekend in Japan aankondigde een ontsnappingsclausule in zijn contract te gebruiken en te vertrekken. Voor Horner was tijdens het Grand Prix-weekend in Singapore namelijk al duidelijk geworden dat de Duitser de knoop had doorgehakt: “Hij was toen een ander persoon. Hij oogde meer relaxed en je kon zien dat hij voor zichzelf een beslissing had genomen.”

Vettel zelf heeft gezegd dat hij ‘nergens voor wegrent’ door te vertrekken bij Red Bull en Horner geeft toe dat ‘de timing ook gewoon goed uitpakte’. “De lokroep van Ferrari is voor iedere coureur enorm sterk en Sebastian maakte bovendien al twaalf jaar deel uit van de Red Bull-familie.”

“Hij heeft een geweldige tijd bij ons gehad en we hebben samen erg veel successen behaald. Hij vertelde ons echter dat zijn carrière niet compleet zou zijn als hij niet voor Ferrari zou hebben gereden en wilde deze kans dus niet naast zich neerleggen. Het was ook gewoon moeilijk voor Sebastian dat de auto niet deed wat hij wilde – wat ook kwam door de nieuwe regels – en zijn teamgenoot hem versloeg, maar hij is onverminderd hard blijven werken.”

Gerelateerd