Circuit Zandvoort bestaat vandaag precies 75 jaar! Ter ere van het Nederlandse circuit hebben wij een serie foto’s op rij gezet die de bijzondere geschiedenis van het circuit in de duinen vertellen.

De eerste race op Zandvoort werd in 1948 verreden. De Thaise prins Birabongse Bhanudej – beter bekend als Prins Bira – ging er met de winst vandoor in zijn Maserati. Terwijl de prins zijn prijs in ontvangst neemt geniet hij nog even van een drankje in zijn auto.
Jo Bonnier won de Grand Prix van Nederland in 1959. Het was de eerste en enige keer dat Bonnier een race won. De Zweed hield Jack Brabham achter zich op de tweede plek. Iedereen behalve de top drie werd door Bonnier op een ronde gezet.
Jim Clark was heer en meester van de Formule 1 in 1963. Op Zandvoort zette hij voor een uitverkochte tribune het volledige veld op een ronde achterstand.
James Hunt wint zijn eerste Grand Prix in de duinen van Zandvoort in 1975. Het was de eerste en laatste overwinning van zijn team Hesketh. Hunt won met slechts één seconde voorsprong op zijn latere aartsrivaal Niki Lauda. Het podium werd afgemaakt door Laudas teamgenoot Clay Regazzoni.
Tien jaar later wint Lauda zijn laatste race op Zandvoort (in de foto tweede). Aan het einde van het seizoen hing Lauda zijn racehelm aan de wilgen. Het was tevens de laatste keer dat er in Nederland geracet werd tot 2021. Naast Lauda stonden ook Alain Prost en Ayrton Senna op het podium in 1985.
Maar ook zonder Formule 1 blijft het circuit populair. In 1993 doet Jos Verstappen mee aan het Masters of Formula Three-evenement op Zandvoort. De Nederlander weet voor zijn thuispubliek te winnen in zijn Opel.
In 2006 strijkt de A1 Grand Prix-competitie neer op Zandvoort. In deze raceklasse rijden coureurs niet voor een team, maar namens hun land. Nederland wordt – in het oranje natuurlijk – vertegenwoordigd door Renger van der Zande en Jeroen Bleekemolen.
Ook de DTM weet Zandvoort te vinden. Nederlander Robin Frijns neemt het in zijn Audi in 2018 op tegen de BMW van voormalig F1-coureur Timo Glock. De teamgenoot van Frijns ging er uiteindelijk met de winst vandoor.
Aangezwengeld door de populariteit van Max Verstappen keert de Formule 1 in 2021 dan eindelijk weer terug naar Zandvoort. Verstappen start de race vanaf pole position en weet overtuigend te winnen van zijn rivaal Lewis Hamilton. Het Nederlandse publiek is uitzinnig dat hun favoriet heeft gewonnen.