Max Verstappen heeft een indrukwekkend debuutweekend in de Formule 3 achter de rug. Nadat race één een leermoment bood, imponeerde de Nederlander in de volgende twee races met zijn eerste punten én zijn eerste podiumplek.

De zestienjarige Verstappen begon het openingsweekend van het Europees Kampioenschap Formule 3 in Silverstone voortvarend door over het algemeen de snelste coureur te zijn in de twee vrije trainingen van vrijdag. De Limburger pakte daarna goed door in de kwalificaties, door achtereenvolgens een vierde, zesde en vijfde startplaats te veroveren voor race één, twee en drie.

Race één, op zaterdag, pakte vervolgens echter niet goed uit voor Verstappen. Hij raakte in de tweede bocht betrokken bij een incident met Nicolas Latifi. Verstappen positioneerde zich voor een aanval op de Canadees, maar deze kwam tot zijn verrassing net voorlangs om zich te positioneren voor het volgende rechte stuk. “Het was mijn eigen schuld”, erkent Verstappen tegenover Verstappen.nl.

“Ik had voorbereid moeten zijn op wat hij deed, maar reed tegen hem op. Mijn voorvleugel en voorwielophanging raakten daarbij beschadigd en dat was het einde van mijn race.”

Punten
Ondanks zijn ‘valste start’ zat de coureur van Van Amersfoort Racing niet bij de pakken neer. In tegendeel, hij herpakte zich enkele uren later in race twee door – na twee plaatsen te verliezen bij de start – deze snel weer goed te maken en door te stoten naar P5.

“Ik ben tevreden met de vijfde plek”, blikt hij terug. “Hoewel ik een groot deel van de race vlak achter een ander zat, voelde de auto goed aan toen ik vrij baan had. Alleen de start moet nog beter.”

Podium
En in race drie, op zondag, was daar dan zoals gehoopt die prima start. “Ik heb na de races van zaterdag de data bekenen met mij engineer en gekeken waar verbetering mogelijk was. Dat heeft zich uitbetaald, want in race drie was mijn start prima. Ik was net zo goed weg als de jongens voor me”, vertelt de coureur die daarna aan een opmars begon.

“Tijdens de eerste bochten zat het dicht op elkaar, maar Latifi nam een bocht buitenom en ik kon binnendoor een andere lijn pakken”, verhaalt Verstappen, die daarna ook aan Tom Blomqvist voorbij kwam en de jacht opende op nummer twee Esteban Ocon.

“Mijn auto was goed, maar ik kon toch niet anders dan Ocon volgen. Ik probeerde hem onder druk te zetten en uiteindelijk maakte hij een foutje. Het was mijn enige kans, en ik pakte hem”, vertelt de ‘absoluut tevreden’ uiteindelijke nummer twee.

Dankzij de punten van race twee en drie staat Verstappen met een totaal van 28 op de vijfde plek in het kampioenschap. In het aparte rookie-klassement staat hij tweede, met 61 punten. Het volgende raceweekend van het Europees Kampioenschap Formule 3 is van twee t/m vier mei in Hockenheim.