Onverstoorbaar, met maar één doel voor ogen: de titel. Dat is de Nico Rosberg van dit jaar. Aan de vooravond van een mogelijke wereldtitel vertelt hij wat zijn sleutel is tot succes dit seizoen.

Wie Nico Rosberg na weer een gewonnen race hoort spreken, dit jaar al negen keer, heeft zijn mantra vaak genoeg gehoord: “Ik bekijk het van race tot race.” Het is geen loze kreet, maar een aanpak waarover hij heeft nagedacht. “Niet te veel aan het totaalplaatje denken, werkt het beste voor me.” Maar, zeker na twee verloren kampioenschappen, kun je niet voorkomen dat de gedachten soms naar die titel afdwalen. “Ik denk er wel eens aan, want ik weet natuurlijk hoe de puntenstand is en hoeveel races er nog te gaan zijn, maar ik concentreer me er helemaal niet op.”

© Sutton Images

© Sutton Images

Rosberg krijgt al maandenlang dezelfde vragen voorgeschoteld. Het is een prestatie op zich dat hij zo toonvast antwoordt. “Het is ervaring, dat helpt. Dit is nu al het derde jaar dat ik met Lewis strijd. Dat telt, terwijl ik ook mijn best doe efficiënter om te gaan met mijn energie.”

Beste van zichzelf
In 2014 verloor Rosberg het gevecht in de finalerace in Abu Dhabi, waar hij van pole begon maar slecht startte en door een technisch probleem tempo verloor en terugzakte. Mercedes wilde stoppen, Rosberg wilde door. Het tekent de vechter in hem. Een jaar later was mede door een stroef begin de strijd al eerder beslist. Wel won hij daarna de laatste drie races. “Ik kom altijd sterk terug na moeilijke momenten.”

© Sutton Images

© Sutton Images

In de huidige titelcampagne toont hij het beste van zichzelf. Hij is er niet mee bezig dat het één langgerekt, driejarig duel met Hamilton is. “Het voelt niet lang of wat dan ook, het voelt prima”, zegt hij haast schouderophalend. Zijn werklust is onverminderd groot. “Ik neem het racen heel serieus. Ik benader het met discipline, probeer me op elk vlak te verbeteren. Altijd. Je wint geen races door op de bank te zitten en tv te kijken, je wint races door ervoor te vechten en alles te geven.”

Planning en voorbereiding
De koude oorlog tussen Rosberg en Hamilton is een paar keer hevig ontbrand, zoals dit seizoen in Spanje en Oostenrijk. Sindsdien lijkt het er voor de buitenwereld volwassener aan toe te gaan tussen de twee. “Het gaat op en neer. We hebben duidelijk zichtbare, moeilijke momenten gehad, maar ook makkelijkere.”

© Sutton Images

© Sutton Images

In diverse weekends had een van de twee problemen en  profiteerde de ander. Volgens Rosberg een kwestie van instelling: “Als je je voorbereidt op dingen die fout kunnen gaan, ben je er beter klaar voor en doe je het beter zodra het inderdaad misgaat. Het is allemaal planning.”
Zo zal het ook in de planning zitten dat Rosberg in Brazilië en Abu Dhabi niet te veel risico meer neemt. Als Hamilton twee keer wint, heeft de Duitser aan een tweede en derde plek voldoende. Maar hij zal er rekening mee moeten houden dat dit ook weer niet ál te gemakkelijk wordt, want Red Bull en Ferrari liggen op de loer om zich in het Mercedes-feestje te mengen.

f1-16-16-cover_highres


Lees het uitgebreide interview in de nieuwste editie van Formule 1. Met daarin ook een terugblik op de Grand Prix van Mexico, inclusief een analyse van de manier waarop de wedstrijdleiding de aangescherpte regels toepast en commentaren daarop. Verder onder meer een analyse van de pistops van Williams en een achtergrondverhaal over autosportland Brazilië. Editie 16 ligt nu in de winkel. Maar je kunt ‘m ook hier bestellen.