De Nederlander John Bosch en zijn equipe Barron Racing komen met Ferrari aan de start in het FIA Thoroughbred Grand Prix (TGP) World Championship; het historische wereldkampioenschap Formule 1 van de FIA.

Het startveld van dit tien races tellende kampioenschap bestaat uit ruim dertig Formule 1 auto’s uit de jaren zeventig en tachtig. Deze zullen op zondag 12 juni ook de ‘Grote Prijs van Nederland’ doen herleven, als ze twintig jaar na de laatste Formule 1 Grand Prix op Zandvoort (1985) in actie komen tijdens de laatste Marlboro Masters. Bosch zet de enige Ferrari in, de 312 T3 waarmee de Canadees Gilles Villeneuve in 1978 in Montréal zijn eerste Grand Prix won.

,,Vorig jaar hebben we met de 312 T3 als test de laatste TGP race van het seizoen op Estoril in Portugal gereden. Dat werd een geweldig weekend en dus doen we dit jaar het hele kampioenschap’’, aldus Bosch. ,,Dit project is een heel avontuur, want reserveonderdelen zijn amper te vinden en lastig te maken. In het geval van een Ferrari is namelijk alles uniek: de motor, de versnellingsbak, alles. We hebben echter geluk dat twee Ferrari monteurs uit die tijd al jaren deel uit maken van ons team. Hun kennis, ervaring en netwerk zijn goud waard. Bovendien krijgen we veel steun van de fabriek, die vinden het namelijk prachtig dat we dit doen en assisteren ons met het vinden van originele tekeningen en onderdelen en dat helpt enorm.’’

Bosch beschikt bovendien over een bijzondere reservewagen; de Lotus 91 waarmee de Italiaan Elio de Angelis in 1982 de Grand Prix van Oostenrijk won. De auto is eigendom van Clive Chapman, zoon van de legendarische Lotus oprichter en ontwerper Colin Chapman. Clivehoudt met zijnClassic Team Lotus de legende van zijn in 1982 overleden vaderin leven en is wereldwijd zeer actief in de historische Formule 1 racerij. Bosch reed in maart al met de auto op de Lotus testbaan nabij Norfolk en testte vervolgens op Spa-Francorchamps. ,,Omdat het uiteraard onmogelijk zou zijn om voor de Ferrari een volledig pakket aan reserveonderdelen te produceren, kozen we voor deze reserveauto’, licht hij toe.,,Zo ben je altijd verzekerd van deelname, ook als we een niet tijdens het weekeinde op te lossentechnisch probleem zoudenhebben met de Ferrari.’’

Het TGP kampioenschap start zondag 24 april in Hockenheim. In juni start Bosch overigens ook wederom in de 24 Uur van Le Mans; net als in 2003 komt hij dan samen met Jan Lammers uit voor diens Racing for Holland team.