De Spanjaard Daniel Juncadella heeft afgelopen weekend het Europees Formule 3-kampioenschap gewonnen en mag als beloning daarvoor een dag in een Formule 1-bolide van Ferrari testen.

Het Europees kampioenschap Formule 3 is dit jaar – na 26 jaar niet gehouden te zijn – nieuw leven in geblazen en omvatte races van zowel de Britse Formule 3 alsmede de (voornamelijk Duitse) Formule 3 Euroseries.

Het kampioenschap, bestaande uit tien evenementen van twee races per stuk, werd afgelopen weekend in Hockenheim in het voordeel van Juncadella beslist, met als gevolg dat hij de prijs krijgt: een test in een Ferrari op het circuit van Vallelunga.

In gesprek met Autosport vertelt Juncadella, die dit seizoen ook de Euroseries wist te winnen, zich erg te verheugen op de test, die op negen november zal plaatsvinden: “Dit is waar je als jonge coureur van droomt”, zegt hij. “Vanaf het moment dat ik zag dat dit de beloning zou zijn voor het pakken van de titel, had ik mijn zinnen erop gezet.”

De 21-jarige Spanjaard – in 2011 winnaar van de illustere Formule 3 race in Macau en dit jaar de winnaar van de Formule 3 Masters in Zandvoort – weet echter dat het nog te vroeg is om al serieus aan de Formule 1 te denken.

De coureur uit Barcelona ziet namelijk in dat hij nog meer tijd moet doorbrengen in de opstapklaasen en gaat de komende tijd daarom meedoen aan testsessies van de Formule 2, Formula Renault 3.5, DTM en de GP2.

In welke van die kampioenschappen hij in 2013 gaat rijden, is nog onduidelijk, maar Juncadella verheugt zich vooral op de GP2-test die hij voor Rapax gaat afwerken. “De GP2-bolide is namelijk erg snel, dus als ik die auto goed onder de knie krijg, is dat een goede voorbereiding voor later in mijn carrière.”

Met wat voor Ferrari Juncadella in Vallelunga gaat testen is overigens nog niet bekend gemaakt. Conform het testverbod is het echter alleen toegestaan om tijdens dit soort tests met een auto te rijden die minstens twee jaar oud is, dus vermoedelijk krijgt de Spanjaard een Ferrari F10 uit 2010 of een nog iets ouder model tot zijn beschikking.