Sauber-teambaas Monisha Kaltenborn vindt dat de talententests momenteel niet gebruikt worden op de beoogde manier. Vooral de aanpak van McLaren is een doorn in het oog van de Oostenrijkse.

Zo mag de 31-jarige Gary Paffett rijden tijdens de talententest in Abu Dhabi. De Brit is sinds 2005 al verbonden aan McLaren. Een aanstormend talent is het dus niet bepaald. Kaltenborn vindt dat de formatie uit Woking misbruikt maakt van de achterliggende gedachte van de talententest.

“De test wordt niet meer gebruikt waarvoor hij bedoeld is”, zegt Kaltenborn. “Het principe van de talententest is goed. Voor jonge coureurs was het lastig om een voet tussen de deur in de Formule 1 te krijgen en dat zou met het testverbod alleen maar moeilijker worden. De komst van de talententest was dus een goede stap.”

McLaren gebruikt de test volgens Kaltenborn op een verkeerde manier. “Dit druist lijnrecht tegen de achterliggende gedachte van de talententest in. Het is bedoeld om jonge coureurs kennis te laten maken met de Formule 1. Nu wordt de talententest als een gewone test gebruikt.”

“Coureurs als Paffett zijn al op zo’n niveau dat ze goede feedback geven aan het team. Ik vind dat we weer moeten beseffen waar deze test voor is bedoeld, namelijk voor jonge coureurs”, aldus de teambaas van Sauber, dat met Esteban Gutierrez en Robin Frijns wél het goede voorbeeld geeft.