*

Kaltenborn: ‘Het zal weer beter gaan met Sauber’

Daan de Geus

Daan de Geus

20 mei 2016 15:00

Kaltenborn: ‘Het zal weer beter gaan met Sauber’
Racepictures

Sauber heeft het zwaar. Daar draait teambaas Monisha Kaltenborn niet omheen, maar ze werkt aan oplossingen voor de problemen en is er zeker van dat het goed zal komen.

In interview met Formula1.com geeft Kaltenborn toe dat Sauber het niet makkelijk heeft, al is de Zwitserse renstal volgens de teambaas niet de enige formatie die ‘flinke uitdagingen’ moet zien te overwinnen. “We werken hard aan oplossingen voor onze problemen en dat is het belangrijkste. We hopen dat het snel beter gaat.”

Volgens Kaltenborn moet het niet alleen van Sauber komen, maar moet de Formule 1 zelf ‘omstandigheden scheppen die gunstiger zijn voor privéteams’. Het is daarbij wel zaak dat privéteams ook echt constructeurs zijn, stipt ze aan.

Formula One World Championship 2015, Round 16, United States Grand Prix, Austin, USA, Friday 23 October 2015 - Monisha Kaltenborn (AUT) Sauber Team Principal.

Kaltenborn liet een paar races verstek gaan om in Zwitserland zaken te regelen, maar was er in Spanje weer bij.

Met het model van Haas heeft Kaltenborn niet zoveel op, ondanks dat ze erkent dat de Amerikaanse nieuwkomer het goed doet. “Als buitenstaander kennen wij de details natuurlijk niet, maar er zijn wel dingen waarvan wij vinden dat het belangrijk is dat je die als team echt zelf doet”, zegt ze, doelend op Haas’ nauwe samenwerking met Ferrari.

In detail treden, wil Kaltenborn niet: “Maar de Formule 1 moet ook altijd een technische uitdaging blijven voor de teams. Dat is wat de sport zo spannend maakt. Kijk bijvoorbeeld maar naar onze geschiedenis: er moeten gebieden zijn waarop je als constructeur kan laten zien dat je slimmer bent dan de rest en met eigen ideeën kan komen.”

Dat laatste klinkt vreemd voor een team dat met de financiën worstelt, maar volgens Kaltenborn is dat niet zo. “Zelfs kleine teams kunnen met slimme ideeën komen, want dat is geen kwestie van geld. Het is alleen zaak dat je duidelijke regels maakt voor op welke gebieden technische vrijheid bestaat en waar niet.”

Kaltenborn pleit daarnaast zoals wel vaker voor een meer gelijkwaardige verdeling van uitbetalingen uit de sport. Wat het vooralsnog puntloze seizoen van Sauber betreft, zegt ze dat het team over enige tijd met updates komt die moeten helpen. Sauber schrijft 2016 dus ook nog niet af: “Het zal absoluut weer beter gaan”, besluit ze positief.