*

Klien: ‘Verstappen nu duidelijk de nummer één bij Red Bull’

Daan de Geus

Daan de Geus

24 augustus 2018 11:12

Klien: ‘Verstappen nu duidelijk de nummer één bij Red Bull’

Voormalig Red Bull-coureur Christian Klien denkt dat Daniel Ricciardo’s overstap naar Renault mede voortkomt uit een verlangen ‘een situatie zoals met Sebastian Vettel en Mark Webber’ te vermijden. De Oostenrijker stelt verder dat Max Verstappen nu duidelijk de nummer één bij het team is.

Klien, die van 2004 tot en met 2010 in de Formule 1 actief was en met steun van Red Bull voor Jaguar in de koningsklasse debuteerde alvorens in 2005 en 2006 voor het team van de energiedrankfabrikant te racen nadat het Jaguar overnam, vindt het in de eerste plaats jammer dat Verstappen en Ricciardo geen teamgenoten blijven. “Want het is een geweldig rijdersduo. Dat is ook waarom Red Bull zo keen was om met Ricciardo verder te gaan.”

Ricciardo en Verstappen.

Hoewel Ricciardo donderdag vertelde dat zijn overstap niet te maken had met Verstappens vermeende toenemende invloed in het team, maar voortkwam uit een eigen verlangen voor iets nieuws, denkt Klien dat dit wel heeft meegespeeld. “Het werd steeds moeilijker voor Daniel. Het zou steeds meer naar een situatie zoals tussen Vettel en Webber zijn gegaan”, doelt hij op de teamgenoten die van 2009 tot en met 2013 op gespannen voet met elkaar leefden binnen de stierenstal. “Daarom moest Daniel denk ik, ook voor z’n eigen gevoel, weg.”

Red Bull-kopstuk Helmut Marko liet al weten verrast – en niet happy – te zijn met de manier waarop alles zich ontvouwde en Ricciardo’s beslissing om naar Renault te gaan terwijl Red Bull hem volgens Marko alles had geboden wat hij wilde. “Tsja, het is nooit makkelijk om iemand te vertellen dat je weggaat”, zegt Klien. “Je zit weken, maanden te onderhandelen en dan moet je iemand slecht nieuws geven, want je kan niet iedereen gelukkig maken.”

Klien reed 49 Grands Prix, waarvan 28 voor Red Bull in de beginjaren van het team.

“Of Red Bull hier niet blij mee is? Ik denk vooral Marko niet!”, grinnikt Klien, die als voormalig Red Bull-talent niet alleen welbekend is met Marko’s reputatie maar uit de eerste hand heeft ervaren hoe het is het ongenoegen van Red Bulls talentscout op je af te roepen. “Zijn overstap maakt de tweede seizoenshelft er niet makkelijker op voor Daniel. Niet dat het invloed zal hebben op hoe zijn jongens, zijn crew, met hem werken, maar qua strategie kunnen dingen wel eens vaker Max’ kant op vallen.”

Komend seizoen krijgt Verstappen daarbij in Pierre Gasly een nieuwe teamgenoot die volgens Klien ‘een groot talent’ is, al denkt hij wel dat de jonge Fransman ‘een flinke klus’ wacht in Ricciardo’s voetsporen te volgen. “Al is overstappen naar een nieuw team altijd moeilijk, zeker als je jong bent. Max is daar nu ook echt de nummer één, want hij is heel snel en het team is naar hem toe getrokken. In het eerste halfjaar zal er minder druk op Gasly liggen. Alsnog meer dan bij Toro Rosso, maar Marko heeft al gezegd dat hij die tijd kan gebruiken om te leren.”

“Daarna moet hij er staan als vervanger van Ricciardo. Een hele opgave. En als je een auto hebt waarmee je in de top vijf mee kan doen, lig je onder een vergrootglas en worden foutjes breed uitgemeten. Maar Gasly is snel en is, als je kijkt naar hoe hij het bij Toro Rosso doet, ook een slimme jongen. Daarnaast is hij easy-going, wat helpt met de druk en dit alles.”

Gasly en Verstappen.

Foto’s: Sutton Images.