Een mooier podium om het fiasco van vorig jaar (in de eerste bocht aangetikt en uitgeschakeld) bij de Oostenrijkse GP weg te gummen is voor Max Verstappen niet denkbaar. Voor het oog van naar schatting 40.000 Nederlandse fans langs de baan straalt zijn ster op het thuisfeestje van zijn werkgever.

Niet verwacht, toch gekregen. “Dat zijn de mooiste”, bekent Verstappen. De vierde GP-zege uit zijn nog prille loopbaan is er eentje om in te lijsten. Eén gedurfde manoeuvre in de openingsfase, op Kimi Räikkönen, een onsje geluk (trendsetter Mercedes verloor onderweg beide auto’s) en een feilloos optreden vormen op een zonnige zondagmiddag in de Alpen de basis voor een vreugde-explosie. En niet alleen bij Verstappen.

“Deze overwinning verdient een tien met een griffel”, zo luidt het oordeel van manager Raymond Vermeulen. Na de derde plaats in Canada, de tweede vorige week in Frankrijk volgt een overwinning in Oostenrijk. Verstappen: “Laten we hopen dat we op deze plek kunnen blijven.” Volgende week in Silverstone volgt daarop al het antwoord. Net zoals hij volgens zijn vader Jos luid en duidelijk antwoord heeft gegeven op iedereen die vraagtekens bij Max’ rijstijl zetten.

Lees ook – Jos Verstappen: ‘Mensen moeten nooit meer een vraagteken zetten bij Max’ zogenaamd agressieve rijstijl’

Veel tijd om het succes te vieren hebben de Verstappens en Vermeulen niet. Om zeven uur vertrekt voor Verstappen junior, de hoofdrolspeler, de jet die hem naar Monaco vliegt. “Ik ga geen gekke dingen doen”, stelt hij. “Ik ga alleen iets heel ongezonds eten.” Morgen en dinsdag gaat het leven in Monte-Carlo verder (‘naar huis gaan is altijd een feest’) en beginnen de voorbereidingen op het slotstuk van de eerste triple header uit de geschiedenis van de Formule 1, in Silverstone. Maar eerst nog even nagenieten van Oostenrijk. “Dit is een van de mooie overwinningen met al die Nederlandse fans op de tribunes. Maar”, zo meent hij, “dat zeg ik eigenlijk van alle overwinningen.”

Verstappen (midden) met Red Bull-kopstukken Horner (links) en Marko.