Geen Formule 1 vandaag, maar op diverse circuits is dit weekend toch geracet. Zo werd in China de 6 Uur van Shanghai verreden met onder meer Fernando Alonso, terwijl in Macau de Formule 3 en GT’s neerstreken. In deze round-up zet FORMULE 1 de belangrijkste resultaten van het weekend op een rij.

Formule 3: Ticktum heerst in de straten van Macau
Red Bull-junior Dan Ticktum heeft – net als in 2017 – de Grand Prix van Macau gewonnen. Ticktum was vrijwel het hele weekend een klasse apart op het unieke stratencircuit. Hij won de kwalificatierace op zaterdag en zag op zondag zijn overwinning ook niet in gevaar komen. Ticktum versloeg Joel Eriksson en Sacha Fenestraz, Mick Schumacher sloot de race af als vijfde.

Het gesprek van de dag was echter de zware crash van Sophia Flörsch, coureur bij Van Amersfoort Racing. Zij raakte tijdens haar race de auto van Sho Tsuboi, vloog bij dat ongeluk over de vangrail en kwam in een vak met fotografen en marshals terecht. De twee coureurs, twee fotografen en een marshal zijn bij bewustzijn naar het ziekenhuis gebracht. Meer informatie over hun toestand ontbreekt nog.

Fernando Alonso en zijn teamgenoten werden tweede in China. ©Racepictures

WEC: Alonso tweede in Shanghai
Op het Shanghai International Circuit vond dit weekend de 6 Uur van Shanghai plaats, een race in het WEC. De race in China werd geteisterd door slecht weer en lag daarom verschillende keren stil. Namens Toyota stond Fernando Alonso aan de start in de LMP1-klasse. De Spanjaard eindigde de race als tweede achter zijn teamgenoten in de andere Toyota (Conway, Kobayahi, Lopez). Voormalig Formule 1-wereldkampioen Jenson Button eindigde als derde. Hoewel Alonso en zijn teamgenoten niet wonnen, behouden zij wel de leiding in het kampioenschap.

In de LMP2-klasse ging de winst naar thuisrijder Ho-Pin Tung. Tung mocht vanaf poleposition vertrekken en was na zes uur racen ook de eerste LMP2-bolide die over de streep kwam. Met die overwinning neemt Tungs team bovendien de leiding over in het kampioenschap. Racing Team Nederland had in diezelfde klasse een minder voorspoedige race. Het team van Giedo van der Garde, Frits van Eerd en Nyck de Vries had een probleem met de versnellingsbak en verloor daardoor negen ronden. Ze eindigden als vijfde in hun klasse.

Geen punten voor Coronel in het slotweekend van het WTCR-seizoen.

WTCR: Coronel komt er niet aan te pas
Voor Tom Coronel is het raceweekend in Macau op een teleurstelling uitgelopen. Bij geen van de drie races op het stratencircuit scoorde hij punten. Hij finishte achtereenvolgens als dertiende, zestiende en veertiende in het veld met 29 auto’s. “We hadden het zwaar, vooral in de kwalificatie, daar moeten we echt verbeteren”, blikte Coronel terug. “Met nieuwe banden en qua racepace waren we best sterk, maar in de kwalificatie is er nog tijd te winnen.”

GT: Frijns komt tekort voor podium
Bij de GT-race in Macau kwam Robin Frijns tekort voor een podiumfinish. De Limburger kwalificeerde zich als zevende, reed in de kwalificatierace naar P6 en werd in de hoofdrace vijfde. Meer zat er niet in voor Frijns, die als vijfde de best geklasseerde Audi-coureur was. “We hadden de snelheid niet in de race.”