Met nog twee races te gaan, is de Formule 1-rentree van Robert Kubica bijna ten einde. Haas hengelt nog naar zijn diensten voor een positie als testcoureur maar een permanent stoeltje zit er niet in voor de Pool. “Ik ben niet blij met de prestaties maar wel tevreden over hoe mijn lichaam, gemoed en brein hebben gereageerd op de uitdaging dit jaar.” 

Het sprookje van Kubica’s terugkeer werd al snel een verhaal van teleurstellingen. Na zijn dramatische rally-ongeluk keerde Kubica terug in de sport, hetzij gemankeerd. Dat Williams vervolgens zijn zaken niet voor elkaar had bij de wintertests in Barcelona zorgde er voor dat Kubica en teamgenoot George Russell steevast waren veroordeeld tot een plekje achterop de grid.

Slechte FW42
Het heeft er voor gezorgd dat Kubica niet kan laten zien waar hij daadwerkelijk toe in staat is, vindt hij zelf. “Ik denk dat het algehele beeld is vertroebeld door wat we dit seizoen hebben doorgemaakt. Er zijn veel factoren die niet geholpen hebben, alles heeft een negatieve invloed gehad op wat ik kon doen. Maar goed, terugkeren in een klasse als de Formule 1, het hoogste niveau van onze sport, na een lange tijd en met de beperkingen die ik heb, dat hebben velen niet voor mogelijk gehouden.”

“Ik heb veel verhalen gehoord. Ik zou in de bocht 1 niet kunnen reageren op incidenten, volgens mij zijn mijn openingsrondes juist sterk geweest dit jaar”, aldus Kubica. “Ik zou niet in Monaco kunnen racen. Dat was waarschijnlijk één van mijn beste races dit jaar, ook al zat ik ver van achteren.”

Wat nu?

Zoals gezegd, Haas ziet wel brood in een testrol voor Kubica die op deze manier zijn geluk zou kunnen beproeven in andere klasses. Veel wilde Kubica er gisteren niet over zeggen: “Elke week gebeurt er wel iets, positief of negatief. Maar er zit beweging in. Ik blij rustig en relaxed, doe mijn werk. Ik wil nog steeds racen, daar kijk ik naar uit. Wat mij betreft in meerdere raceklasses. Natuurlijk tikt de klok door en raakt de tijd op. Maar ik heb er alle vertrouwen in.”

Foto: Motorsport Images