Robert Kubica zegt dat Williams goed heeft weten te ‘verbergen’ dat er een gebrek aan reserveonderdelen is, totdat dit met de Russische Grand Prix bekend werd. Dit probleem toont volgens de Pool aan dat het team ‘niet klaar is voor het risico van racen’. Daarnaast is Kubica niet verrast dat zijn sponsor Orlen om opheldering vroeg over de uitvalbeurt.

In ronde 28 van de 51 van de Grand Prix van Rusland kwam Kubica op verzoek van het team naar de pits, om zich uit de race te trekken. Dit gebeurde een ronde nadat George Russell was gecrasht vlak na de virtual safety car-situatie. De rechter voorband van de Brit zat niet goed vast door een probleem, waardoor hij rechtdoor schoot. Een woordvoerder van Williams bevestigde aan Racefans.net dat het team Kubica naar binnen had gehaald om onderdelen te sparen.

”Het was natuurlijk vanuit het perspectief van een coureur teleurstellend aangezien we al eerder in deze situatie zaten, of althans in races waar op een of andere manier altijd een risico is. Maar je hebt ook coureurs die precies weten hoe alles in elkaar steekt. Ik vind dat ik het hele jaar de auto best wel goed heb gespaard. Je bent natuurlijk wel afhankelijk van de situatie en vanuit het perspectief van het team was het wel de juiste beslissing”, aldus Kubica.

In Singapore beschadigde Russell twee voorvleugels en in Rusland volgde de derde. ”Het is en blijft racen en dit soort dingen kunnen gebeuren. Dat was natuurlijk zonde, maar we mogen van geluk spreken dat het zo laat in het seizoen gebeurde. Anders hadden we hetzelfde probleem als in Rusland eerder in het seizoen.We moeten als team reageren en hopelijk gebeurt dit niet nog eens”, aldus de 34-jarige Pool.

Lees ook: Williams haalde Kubica binnen om onderdelen te sparen: ‘Geen makkelijke situatie’

Foto: Motorsport Images

Niet verrast
”Je moet geluk hebben, want een crash bij de start kan altijd gebeuren. Je weet niet hoe het gaat, want je hebt geen controle over de rest. George en ik hebben het geluk gehad dat we weinig stomme dingen deden, of dat in ieder geval beperkten. Hierdoor konden we het probleem voor een langere tijd verborgen houden. Helaas toonden Singapore en Rusland aan dat we niet klaar zijn voor het risico van racen. Uiteindelijk gebeurde er niet veel, want we verloren slechts een aantal voorvleugels. Dat kan elk weekend wel gebeuren”, aldus Kubica.

Orlen, de sponsor van Kubica en Williams, wilde een uitleg van Williams hebben over deze uitvalbeurt. ”Naar aanleiding van de uitvalbeurt van Robert Kubica in Rusland hebben we Williams om opheldering gevraagd. Op basis daarvan zullen we acties ondernemen met betrekking tot de handhaving van contractuele verplichtingen”, liet een woordvoerster weten. Kubica was naar eigen zeggen niet verrast door de tussenkomst van zijn sponsor. ”Ik weet het niet, ik ben nergens over verrast. Ik weet niet waar het vandaan kwam, maar ik denk wel dat het juist was om uitleg te vragen”, sluit Kubica af.

Lees ook: Williams-sponsor Orlen wil opheldering over uitvalbeurt Kubica in Rusland