+ 1.028 seconde, dat was na de tweede vrije training in Bahrein het gat tussen Williams-coureurs George Russell en Robert Kubica. Laatstgenoemde, de langzamere van de twee, rijdt naar eigen zeggen goeddeels met dezelfde afstelling als zijn teamgenoot: “Maar het lijkt wel of ik met een andere auto rij.”

“De rijeigenschappen van mijn auto zijn althans compleet anders”, licht Kubica dat tegenover Autosport toe. “Twee weken geleden, in Australië, reed ik met een andere setup dan George en viel dat te verklaren, maar hier zijn we qua afstelling van hetzelfde uitgegaan en is dat verschil er nog steeds.”

Lees ook: Villeneuve geen fan van Kubica’s comeback: ‘Dit is niet goed voor de sport’

De Pool schreef zijn achterstand en de verschillen qua weggedrag van zijn Williams in Australië behalve aan een andere afstelling ook toe aan schade aan zijn vloer, maar daar is in Bahrein dus geen sprake van. “Het is echter duidelijk dat het wel twee verschillende auto’s lijken, dus we moeten zien te begrijpen hoe dat komt.”

Volgens Kubica is ook aan de hand van de data te zien dat de auto’s zich anders gedragen, alleen niet waarom. “Misschien is het iets in de aerodynamica dat de handling en grip een stuk minder maakt”, denkt hij hardop. “Het is vreemd en maakt het lastig rijden. Als ik de auto beter te besturen maak, maak ik hem namelijk ook langzamer, maar als ik de setup hou zoals het hoort, valt er niet mee te rijden. Ik hoop echt dat we het kunnen oplossen.”

Lees ook: Mede-oprichter Patrick Head keert als consultant terug bij Williams