Na in 2011 bijna zijn rechterarm kwijt te zijn geraakt in een rallycrash nam Robert Kubica namens Williams in Australië voor het eerst in acht jaar deel aan een race op het allerhoogste niveau. Het verhaal wordt een sprookje genoemd. Maar niet iedereen vindt dat sprookje een goede zaak.

Het verhaal van Kubica valt in de smaak bij fans en het publiek. Dat maakt het voor veel mensen in de paddock moeilijk om hun mening te geven over de terugkeer van de Pool. Jacques Villeneuve, die een boude uitspraak nooit schuwt, doet dat wel: “Het is natuurlijk een geweldige prestatie dat Kubica na zo veel jaar is teruggekeerd, echt ongelofelijk”, zegt de Canadees tegen FORMULE 1, die ook meteen een verklaring geeft. “Als je iets gedaan hebt waarvan je houdt en dat je is afgenomen, weet je wat je mist. Dan ga je er nog harder voor werken om het terug te krijgen. Ik weet ook zeker dat hij er alles aan zal doen om aan de top te blijven. Als ik in zijn schoenen zou staan, zou ik het ook doen. Zo’n kans moet je niet laten lopen.”

Villeneuve gunt Kubica zijn rentree, maar vindt het tegelijk een slecht zaak voor de Formule 1. “Ik vind het vreselijk. Dit is niet goed voor de sport. Ik heb dat vorig jaar al eens gezegd en ik ga mijn mening niet veranderen. Formule 1 zou het summum van racen moeten zijn, het is de koningsklasse. Dan is het niet goed voor de sport als iemand met een beperking, want dat is het toch, kan meedoen. In ieder geval niet in de Formule 1, misschien wel in andere klassen. Formule 1 moet zwaar zijn, moet moeilijk zijn en bijna onbereikbaar. Roberts rentree is dan niet de juiste boodschap.”

Waar je ook komt, zijn fans zijn overal. Foto: Motorsport Images