Vorig jaar september sprak Kumho haar Formule 1-aspiraties uit. De Koreaanse bandenfirma maakte bekend voornemens te zijn in 2007 de koningsklasse in te stappen. Hoewel er sindsdien maar weinig meer is vernomen van de plannen van de op negen na grootste bandenfabrikant ter wereld, is dat nog altijd het streven. ,,We hebben inderdaad bekendgemaakt dat we Formule 1-banden ontwikkelen voor 2007”, aldus een Kumho-woordvoerder tegenover de Duitse website F1Total.com. ,,Het project loopt nog altijd, maar ik kan niet zeggen hoever het gevorderd is. We werken er in ieder geval aan. Voor de IAA (een autobeurs die van 15 tot en met 25 september plaatsvindt in Frankfurt, red.) zullen we een persbericht uitbrengen met de stand van zaken.”

Toch lijkt het vrij onwaarschijnlijk dat Kumho in 2007 de Formule 1 instapt. Een nieuwe bandenfabrikant moet de internationale autosportfederatie FIA een jaar van tevoren laten weten dat het Formule 1-teams wil voorzien van banden. Volgens artikel 73a van het sportief reglement mag Kumho dit op z’n laatst op 1 januari 2006 doen. Veel tijd heeft de Koreaanse onderneming dus niet meer, helemaal gezien er sinds september eigenlijk weinig vorderingen zijn geboekt.

Een Formule 1-entree in 2008 lijkt dan ook aannemelijker, maar nog waarschijnlijker is dat het nooit zover komt. Het autosportorgaan FIA wil vanaf dat seizoen namelijk één bandenfabrikant in de koningsklasse hebben. Vanwege de vele ervaring en de complexiteit, gaat die monopoliepositie zeer waarschijnlijk naar één van de huidige bandenfirma’s, Bridgestone of Michelin.

Kumho is nu in de Europese autosport met name actief in de Formule 3. Tijdens de onlangs verreden Marlboro Masters op het circuit van Zandvoort was de Koreaanse firma de exclusieve bandenleverancier van het prestigieuze evenement.

PPB