Daniil Kvyat ziet zijn contractverlenging bij Toro Rosso als een soort van tweede kans, na een bewogen jaar waarin hij van Red Bull naar het opleidingsteam werd teruggezet.

“In zekere zin zie ik dit inderdaad als een tweede kans, want dit is een enorm lang en bewogen jaar geweest”, vertelt een duidelijk gelukkige Kvyat. “Het is goed om rust te hebben en deze kans te krijgen. Het is ook fijn vrij vroeg te weten wat het wordt voor 2017. Nu kan ik me op mijn werk concentreren, zonder rond te kijken naar iets anders.”

Nu zijn contractverlenging rond is, stapt hij niet met een ander gevoel in, antwoordt hij desgevraagd. “Nee, in dat opzicht is niks veranderd, want ik wil nog steeds het maximale uit de auto halen, zoals altijd. Het is alleen naast de baan anders. Het is allemaal een stuk kalmer en ik kan m’n telefoon weer op stil zetten.”

Het sterkt Kvyat verder dat Red Bull vertrouwen in hem heeft. “Want dan weet je dat je het als coureur goed doet. Bij veel andere teams zijn er veel verschillende factoren waar je van afhankelijk bent of ze met je verder gaan of niet, maar met Red Bull en Toro Rosso weet je dat als je je werk goed doet, dat ze je houden.”

“Ik had halverwege het jaar een beetje een dip in mijn prestaties, om uiteenlopende redenen. Op dat punt zag het er niet goed uit, maar na de zomerstop kreeg ik alles weer op de rails. Dat was heel belangrijk. En dat was ondanks dat het lastige races voor ons waren.  Eigenlijk was alleen Singapore een kans echt wat te laten zien.”

“Dat was onze beste kans op punten, waardoor er ook de nodige druk op stond. Ik heb daar toen gepresteerd en gescoord, terwijl ik daarvoor al wat betere weekends had en me daarna nog een paar keer goed heb gekwalificeerd. Ik heb daardoor het gevoel dat ik weer op mijn normale niveau zit. Dat was genoeg om bevestigd te worden voor 2017.”

In 2017 begint iedereen door de regelwijzigingen min of meer vanaf nul, meent Kvyat, die denkt dat Toro Rosso daar goed op kan inspelen. “Het is een nieuw seizoen, met nieuwe auto’s en nieuwe kansen. Ik ga dus mijn uiterste best doen deze kans zo goed mogelijk te benutten en ervoor zorgen dat alles nu beter uitpakt.