Toro Rosso-coureur Daniil Kvyat was op zijn zachtst gezegd niet blij met de beslissing van de wedstrijdleiding. Na een drivethroughpenalty ontving Kvyat ook nog een tijdstraf omdat hij niet vanaf de juiste startpositie was vertrokken. De Rus reageert woest: “Wat een idioot circus is dit!”

Kvyat had een moeilijk begin van de race, toen zijn auto niet meteen van zijn startplek kwam voor de opwarmronde. Volgens de reglementen mag een coureur alleen vanaf zijn originele startplek starten als hij voor het passeren van de safetycarlijn zijn oorspronkelijke positie weer heeft ingenomen. Wanneer dit niet lukt zou hij achteraan de grid of vanuit de pitstraat moeten starten.

Kvyat bleek te laat terug in positie te zijn, maar startte gewoon vanaf de elfde plek waarop hij zich gekwalificeerd had. Voor deze fout kreeg de Rus een drivethroughpenalty, maar de wedstrijdleiding besloot na overleg dat deze penalty niet zwaar genoeg was. En dus gaven de stewards hem bovenop de drivethrough ook nog een tijdstraf van tien seconden.

Belachelijk, vindt Kvyat in gesprek met Motorsport. “Hun baan is niet zo moeilijk lijkt me, en nog lukt het ze niet hun werk goed uit te kunnen voeren. Ze zaten te slapen daar op kantoor, misschien hadden ze wat koffie nodig. Ze moeten deze stomme regel afschaffen. Waar is deze voor? Zijn we taxichauffeurs of Formule 1-coureurs?”

De Toro Rosso-coureur had daarbovenop nog extra pech toen hij naast zijn tiensecondenstraf problemen had bij zijn pitstop. De wielmoer van zijn rechterachterwiel kwam moeilijk los en daardoor duurde de pitstop vijf keer zo lang als normaal. Het probleem resulteerde in zijn uiteindelijke terugtrekken uit de race.

“Ik begrijp het niet, het is een circus, een idioot circus”, reageert Kvyat woest op de gebeurtenissen. “Ik ga met Charlie praten want het irriteert me echt enorm.”

Iets bedaarder vervolgt hij zijn verhaal. “Misschien is het beter dit achter gesloten deuren te bespreken omdat ik nu vol adrenaline zit. Ik wil niets over ze zeggen wat verkeerd is, ik weet niet zeker of Charlie de beslissing nam. Ik wil begrijpen wie deze beslissingen neemt. Ik weet dat onze teammanager tien ronden lang met de FIA aan het steggelen is geweest omdat we de extra penalty niet hadden moeten krijgen en toen zeiden ze: ‘nee, sorry, zo hoort het’.”

Al met al een slecht weekend voor het team van Toro Rosso, met de crash van Carlos Sainz en de uitvalbeurt voor Kvyat verlaat het team Canada zonder punten.