Op het circuit waar hij vorig jaar zijn enige overwinning van het seizoen boekte, heeft Fernando Alonso zijn eerste poleposition van dit jaar behaald. Het scheelde echter niet veel of hij was in Q2 al uitgeschakeld.

Aangezien het licht regent en dreigt harder te gaan regenen is het in Q1 dringen om als eerste de baan op te komen. De Mercedessen en Felipe Massa sluiten achteraan de rij aan, maar terwijl de anderen elkaar in de haren vliegen, noteren zij wel de eerste snelle tijden. Massa, die in 2008 nog zoveel moeite had met het wisselvallige weer, komt ditmaal wel direct in een lekker ritme.

De regen zet niet door zoals werd verwacht, zodat de rondetijden omlaag blijven gaan en niemand zeker is van zijn plaats. Het grote slachtoffer is Jenson Button, die samen met de HRT’s, Marussia’s en Caterhams sneuvelt in Q1.

 Voor Q2 gaan de hemelpoorten dan toch volledig open. Opnieuw wil iedereen zo snel mogelijk de baan op, maar ditmaal kiezen de meesten voor regenbanden. De paar coureurs die het op intermediates komen al snel weer binnen voor een bandenwissel. Dat het nat is, ondervinden ook Michael Schumacher en Fernando Alonso die op hoge snelheid in de rondte gaan, maar schade weten te voorkomen.

Hamilton geeft aan bijna achterop een Sauber te zijn geknald omdat hij hem door de spray niet kon zien. Zijn team roept hem binnen omdat zijn tweede tijd redelijk veilig lijkt. Niet veel later besluit de wedstrijdleiding de sessie te staken. Voor Paul di Resta, Romain Grosjean, Michael Schumacher en beide coureurs van Ferrari en Williams is de rode vlag goed nieuws, want het geeft hen een tweede kans. 

Na een onderbreking van ruim een uur worden de coureurs weer losgelaten voor de resterende zes minuten. Omdat de baan steeds droger wordt, komt het aan op timing. Hamilton wordt als eerste afgevlagd, maar noteert wel de snelste tijd. De coureurs die als laatste nog een tijd mogen neerzetten, worden gehinderd door Grosjean, die van de baan spint terwijl hij al in de toptien staat. Ondanks dat hij moet afremmen voor de gele vlaggen verbetert Alonso zijn tijd en kruipt hij net Q3 binnen. 

Schumacher en Räikkönen zijn de enigen die in Q3 op regenbanden op pad gaan, de rest kiest direct voor de intermediates. Als de intermediates sneller blijken te zijn, komen ze naar binnen voor een snelle stop. De Ferrari’s zetten direct de toon en Alonso verdedigt zijn koppositie met verve. Webber, Schumacher en Vettel drukken Massa echter wel terug. Räikkönen pakt ondanks het ontbreken van KERS de zesde plaats, voor Maldonado, Hamilton, Hülkenberg en de gestrande Grosjean.

Bekijk hier de volledige uitslag