Lewis Hamilton heeft de pole position veroverd voor de Grand Prix van Spanje. De Mercedes-coureur bleef titelrivaal Sebastian Vettel een fractie van een seconde voor. Max Verstappen reed een goede kwalificatie en werd vijfde.

Hamilton domineerde de kwalificatie. Hij was in alle drie de sessies de snelste. Met zijn poletijd, 1:19,149, leek hij de concurrentie op flinke achterstand te rijden, maar Vettel kwam nog tot op 0,051 seconde. Het is de derde keer dit seizoen dat Hamilton een race van de eerste plek gaat beginnen.

Kersvers racewinnaar Valtteri Bottas kwalificeerde zich op het Circuit de Barcelona-Catalunya op de derde plaats, twee tienden achter zijn teamgenoot. Vlak achter hem reed Kimi Räikkönen zijn Ferrari naar de vierde plaats.

Verkleind gat
Max Verstappen liet zien dat de grote update die Red Bull dit weekend introduceerde, het gat met de Ferrari’s en Mercedessen verkleind heeft. Op de vijfde positie zat de Nederlander 55 honderdsten achter Hamilton, een stuk dichterbij dan in de vorige races.

Teamgenoot Daniel Ricciardo profiteerde nog wat minder van de verbeterde RB13. De Australiër moest duidelijk zijn meerdere erkennen in Verstappen. In het derde kwalificatiedeel zat Ricciardo bijna een halve seconde achter zijn negentienjarige collega.

Fernando Alonso, wiens weekend vrijdag nog zo catastrofaal begon, stuntte met een zevende plek. Hij haalde op de valreep Q3, de eerste keer dit jaar voor het veelgeplaagde McLaren. In de laatste sessie troefde Alonso voor eigen publiek Sergio Pérez, Felipe Massa en Esteban Ocon af.

Helemaal aan het begin van de kwalificatie was het voor Vettel nog even zweten geblazen. Een waterlek uit de derde vrije training was net op tijd gerepareerd, dus de Duitser kon de baan op. Na amper een rondje kreeg hij van het team echter de opdracht zijn auto weer stil te zetten. Het einde van Vettels kwalificatie dreigde. Na een snelle reset in de pits kon hij alsnog verder.