Valtteri Bottas heeft de pole position gepakt voor de Grand Prix van Abu Dhabi. In de kwalificatie op het Yas Marina-circuit was de Mercedes-coureur zijn teamgenoot Lewis Hamilton te snel af.

Bottas reed zijn poletijd van 1:36,231, een baanrecord, in zijn eerste run in Q3. Zijn laatste poging brak de Fin af. Hamilton profiteerde niet: ook na zijn ultieme polepoging kwam hij nog 0,172 seconde tekort. Het is Bottas’ vierde Formule 1-pole. Twee weken geleden in Brazilië startte hij ook als eerste.

De hele kwalificatie liet Bottas zien dat zijn vorm, die in de tweede seizoenshelft vaak weg was, weer terug lijkt. In Q1 was hij sneller dan Hamilton. In het tweede kwalificatiedeel reed Hamilton een snellere ronde, maar toen scheelde het slechts acht honderdsten van een seconde.

De derde plek op de startopstelling is zondag voor Sebastian Vettel. De Ferrari-coureur moest een halve seconde toegeven op de poletijd. Achter de Duitser start Daniel Ricciardo. Ondanks dat de balans in zijn Red Bull slecht was, wist hij de auto met een knappe laatste ronde naar de vierde tijd te rijden. Ricciardo was amper drie honderdsten sneller dan Kimi Raïkkönen (Ferrari).

Verstappen: slechtste kwalificatie
Max Verstappen reed misschien wel zijn slechtste kwalificatie van het seizoen. Het hele weekend voelt hij zich slecht op zijn gemak in de RB13, en zo was het ook tijdens de kwalificatie. Uiteindelijk reed hij in Q3 een 1:37,328 – ruim een seconde langzamer dan Bottas, en drie tienden achter Ricciardo.

Nico Hülkenberg zette zijn Renault op de zevende startpositie. Het verschil met de Mercedessen, Ferrari’s en Red Bulls was groot: de Duitser had twee seconden meer nodig voor een rondje Yas Marina dan Bottas. Achter Hülkenberg werden de Force India’s vlak achter elkaar achtste en negende, met Sergio Pérez voor Esteban Ocon. Felipe Massa werd in zijn allerlaatste kwalificatie tiende.