In een spannende en verrassend verlopen kwalificatie heeft BAR-coureur Jenson Button de pole-position voor zich opgeëist. De Brit eindigde vlak voor Michael Schumacher, die voor het eerst dit seizoen op een goede zaterdagmiddag terug kan kijken.   Het hele weekend had Button al problemen in de derde sector, maar waar hij doorgaans enkele tienden verloor wist hij de schade vandaag te beperken. Aangezien hij al vrij vroeg in de sessie zijn tijd neerzette, was de verrassing des te groter dat de andere coureurs zich stuk voor stuk verkeken op zijn tijd.

Voor Michael Schumacher staan de zaken er eveneens goed voor: de Duitser kan doorgaans rekenen op een goed racetempo van de Ferrari en hoeft zich nu eens niet vanuit het middenveld naar voren te werken. Of hij morgen na de start nog steeds tweede ligt is echter nog maar de vraag aangezien Fernando Alonso als derde van start gaat. Normaal gesproken starten de Renaults zeer sterk. Terwijl zijn kwalificatie niet subliem was, heeft de Spanjaard met het oog op de titelstrijd de eerste overwinning al binnen. Hij staat immers vier startplekken voor concurrent Kimi Raikkonen.

De teamgenoten van beide coureurs zaten er voor de verandering eens goed bij. Giancarlo Fisichella reed de vierde tijd op zijn geliefde baan, Montoya moest genoegen nemen met P5. Daarmee bleven beiden Takuma Sato voor, die nog even van de provisional pole mocht genieten. Een andere grote verrassing in de toptien was Jacques Villeneuve. De kwalificatie in zijn vaderland verliep naar wens met de achtste rondetijd als resultaat. De Toyota-coureurs Jarno Trulli en Ralf Schumacher sloten de toptien af.

Net daarbuiten staan Felipe Massa – die voor de verandering eens zijn meerdere moest erkennen in zijn teamgenoot – en David Coulthard, die voor het tegenvallende Red Bull Racing wederom de kastanjes uit het vuur moest slepen vandaag. Waar het Williams-team op de Nürburgring nog de grote verrassing was, waren Heidfeld en Webber vandaag de grote teleurstelling. Verder dan respectievelijk de dertiende en veertiende tijd kwamen ze niet.

Pal daar weer achter wist Christijan Albers zich te kwalificeren, de Nederlander vond een uitstekende balans tussen risico en snelheid. Tot drie keer toe kwam hij bijna met de muur in aanraking, maar ondanks de onbalans in zijn auto zette hij gewoon een zeer solide prestatie neer. Niet alleen bleef hij zijn teamgenoot Patrick Friesacher voor, ook de beide Jordan-coureurs had hij in zijn zak. Tot grote schrik van Christian Klien zal zelfs hij morgen op de startgrid tegen de achterkant van Albers’ Minardi aankijken.

De kwalificatierun van Rubens Barrichello zat er tenslotte al op voordat deze goed en wel was begonnen. Hoewel er rook uit de achterkant van de F2005 kwam is het momenteel nog onduidelijk of dit aan een probleem met de versnellingsbak of met de motor te wijten was. Zeker is in ieder geval dat hij morgen helemaal achteraan zal starten.