Lewis Hamilton heeft op het Circuit de Spa-Francorchamps, de baan die Michael Schumacher zoveel mooie momenten heeft opgeleverd, het poleposition-record van de Duitser evenaart. Max Verstappen klokte de vijfde tijd.

Kimi Räikkönen begint gezien zijn snelste tijden in de vrije trainingen als één van de favorieten voor poleposition, maar het eerste wat we van de Fin horen is geklaag over ‘enorme vibraties’ in zijn auto. De Fin wordt aangespoord toch maar even door te rijden, met een vroege derde tijd tot gevolg. Hij sluit daarmee aan achter Sebastian Vettel en Lewis Hamilton, voordat ook Max Verstappen zich voorbij de Ferrari-man rijdt.

In de categorie ‘vibraties’ doet ook Hamilton van zich spreken bij het opkomen van startfinish. De achterwielen zoeken al stuiterend naar grip op het Belgische asfalt. Even later liggen een troepje Mercedes-crewleden onder de auto op zoek naar antwoorden.

In dat eerste kwalificatiedeel gaat het niet zozeer om de mannen vooraan, maar des te meer om de mannen achteraan. Dat zijn niet geheel verrassend beide Saubers, maar ook beide Williams-coureurs moeten de strijd na achttien minuten kwalificatie al staken. Daniil Kvyat maakt het vijftal afvallers compleet.

Q2
Aan het begin van Q2 laat Hamilton zien dat er niets structureel mis is aan zijn W08, aangezien hij net als in Q1 als eerste de baan op stuurt, met dat verschil dat er nu wel de ultrasofts onder liggen. Hij noteert natuurlijk als eerste een snelle tijd, waar zijn achtervolgers onder aanvoering van Kimi Räikkönen zich één voor één op stukbijten.

Dat neemt niet weg dat Hamilton de baan op rijdt voor een tweede run. Het resultaat: 1.42.927. Elke verbetering leidt in dit stadium tot een aanscherping van het officieuze baanrecord. Nooit was er iemand sneller op de Belgische omloop.

Achter de gebruikelijk top zes is het net als in de derde vrije training Jolyon Palmer die zich met P7 makkelijk plaatst voor Q3. Beide McLaren’s slagen daar ondanks een onderling slipstream-trucje niet in, evenals beide Haas-coureurs en Carlos Sainz.

Q3
Hamilton wil graag, héél graag het poleposition-record van Michael Schumacher evenaren en na snelste tijden in zowel Q1 als Q2, meldt hij zich in Q3 na één getimede ronde wederom bovenaan de tijdenlijst. Zelfs Kimi Räikkönen, dit weekend gezien zijn trainingsresultaten de voornaamste uitdager van Hamilton, komt daar op 0.363 seconde nauwelijks bij in de buurt. Teamgenoten Valtteri Bottas en Vettel verdelen samen de voorlopige tweede startrij, terwijl de Red Bulls P5 en P6 innemen.

Maar Hamilton wil meer en gaat in zijn laatste kwalificatierun nog eens een klap harder. Hij verbetert zijn eigen tijd met nog eens drie tienden van een seconde. Valtteri Bottas is de eerste die tekort komt op die tijd, maar verbetert zijn tijd en positie, terwijl Kimi Räikkönen zijn ronde af moet breken. Uiteindelijk is het Sebastian Vettel die Mercedes van een één-twee afhoudt, maar genoegen moet nemen met P2. De Duitser houdt verwijst daarmee Max Verstappen, die heel even aan een plekje op de eerste twee rijen mocht denken, terug naar P5.

Pechvogel van de dag heet Jolyon Palmer, die een uitstekend optreden niet beloond ziet worden door technisch malheur in het laatste kwalificatiedeel. Daarmee is P10 automatisch voor hem. De Brit moet zodoende toezien hoe Nico Hülkenberg hem met P7 toch weer verslaat. Het Renault-tweetal sandwicht daarmee beide Force India’s.