Lewis Hamilton heeft met een marge van bijna een halve seconde de poleposition gepakt voor de Grand Prix van Singapore. De McLaren-coureur was te snel voor een verrassende Pastor Maldonado en ietwat tegenvallende Sebastian Vettel.

De toon voor het duel om poleposition werd gezet in Q2, waarin Vettel zijn goede vorm van de vrije trainingen – waarin hij tot driemaal toe de snelste was – leek vast te houden. Vettel liet in de tweede kwalificatie heat namelijk een 1:46.791 noteren, wat op dat moment veruit de snelste tijd was, maar Hamilton ging daar op het eind nog snel met iets meer dan een tiende onderdoor.

In Q3 leek de strijd om pole dus een rechtstreeks gevecht tussen Hamilton en Vettel te worden, maar Hamilton besliste de strijd al in de eerste helft van deze heat in zijn voordeel.

De Engelsman reed namelijk een 1:46.362, een tijd waar Vettel bij lange na niet aankwam, getuige zijn aanvankelijke achterstand van 1,3 seconde. Hamilton en Vettel besloten aan het eind van de kwalificatie, met nog drie minuten op de klok, echter allebei nog een keer naar buiten te gaan. Vettel scherpte zijn tijd daarbij nog wel aan, maar het was niet genoeg voor de eerste of ook maar de tweede plek, want Pastor Maldonado had zijn Williams ondertussen in zijn enige vliegende ronde naar de tweede plaats gestuurd.

Dat Hamilton zijn snelle tijd niet meer wist te verbeteren door een kleine touché met de muur, deed er dan ook niet meer toe. Zijn teamgenoot Jenson Button verbeterde zich nog wel in de slotminuten, door Fernando Alonso van de vierde plek te verdringen en naar de vijfde plaats terug te verwijzen, alwaar de Ferrari-coureur de kwalificatie dan ook eindigde.

De zesde plaats was er voor Paul di Resta, die goed voor de dag kwam in zijn Force India, terwijl Mark Webber op de zevende plek bleef steken. Romain Grosjean liet – ondanks wat geglibber en geglij – ondertussen met een achtste tijd zien dat hij niet langzamer is geworden door het missen van de race in Italië, zeker aangezien zijn teamgenoot Kimi Räikkönen de toptien niet wist te bereiken.

De toptien wordt namelijk volgemaakt door Mercedes-rijders Michael Schumacher en Nico Rosberg, die geen tijden lieten noteren in de laatste sessie, aangezien zij ervoor hebben gekozen morgen op het harde rubber van start te gaan en dus van tevoren al wisten dat ze kansloos zouden zijn voor een betere klassering.

Buiten de toptien vinden we behalve nummer twaalf Räikkönen en nummer dertien Felipe Massa ook de beide Saubers nog terug op een teleurstellende veertiende en achttiende plaats, met Sergio Pérez – die twee weken geleden nog als tweede eindigde – voor teamgenoot Kamui Kobayashi, wiens uitschakeling in Q1 toch wel als een verrassing kwam. 

Bruno Senna wist overigens met enig geluk door Q1 te komen, aangezien hij het geluk had dat een touché met de muur geen grote problemen opleverde. In Q2 bleek de Williams-rijder zijn geluk echter te hebben opgebruikt, want ook in die heat raakte hij – voor de derde keer dit weekend – de muur weer en toen betekende het wel einde kwalificatie en dus ook een zeventiende plaats voor hem.

De volledige uitslag van de kwalificatie is hier te bekijken.