Lewis Hamilton heeft zijn goede vorm uit de vrije trainingen meegenomen naar de kwalificatie. Hij is alles en iedereen tot drie keer toe te snel af. Max Verstappen sluit achter Hamilton en Nico Rosberg aan op P3.

Op het Sepang International Circuit viel dus weinig eer te behalen als je niet Lewis Hamilton heette. Nico Rosberg kwam in alle kwalificatiesessies het dichtste bij, maar altijd op gepaste afstand van de regerend wereldkampioen. In Q3 gaf hij, na twee moeizame runs, nog altijd 0.414 seconde toe op Hamilton.

Max Verstappen besliste daarachter het gevecht met zijn teamgenoot en de beide Ferrari’s in zijn voordeel. Dat betekent dat hij morgen vanaf P3 mag starten, vóór Daniel Ricciardo, Sebastian Vettel en Kimi Räikkönen.

Q1
In het eerste kwalificatiedeel wordt door het Mercedes-duo al direct de toon gezet. Hamilton en Rosberg voeren het veld met zijn tweeën aan, hetgeen ze in de twee daaropvolgende sessies telkens herhalen. De Ferrari’s sluiten in Q1 aan op de plaatsen drie en vier, gevolgd door de Force India’s van respectievelijk Hülkenberg en Pérez. Max Verstappen rijdt de twaalfde tijd.

De afvallers na achttien minuten zijn Ericsson, Nasr, Palmer, Ocon, Wehrlein en Fernando Alonso. De Spanjaard in dienst van McLaren incasseerde eerder dit weekend een stapel gridstraffen voor het wisselen van enkele motorcomponenten en dus is er voor hem geen noodzaak de MP4-31 tot het uiterste te pushen.

Q2
Waar in Q1 Ferrari best of the rest was, eisen in Q2 Max Verstappen en Daniel Ricciardo de eerste plaatsen achter het Mercedes-duo voor zich op. Valtteri Bottas wordt in de slotfase door jubilaris Jenson Button uit de top tien getikt, waarmee hij het groepje van afvallers aanvoert. Dat bestaat verder uit Grosjean, Gutiérrez, Magnussen, Kvyat en Carlos Sainz.

Voor Verstappen is die die derde tijd een voorbode voor wat volgt in het derde en laatste kwalificatiedeel, waarin Lewis Hamilton dus uiteindelijk zijn dominantie nogmaals onderstreept. De Engelsman start morgen vanaf pole position.