Lewis Hamilton heeft op Monza de pole position op overtuigende wijze opgeëist. Hij blijf zijn teamgenoot en ieder ander ruim voor. Max Verstappen kwalificeert zich naar de zevende plaats.

Na een uur kwalificeren onderstrepen de Mercedes-coureurs dat zij ook op Monza hét te kloppen team vormen. Helaas voor Rosberg toont Hamilton aan dat hij binnen het team de dominante factor is. Hij klopt de Duitser in Q3 al met de tijd van zijn eerste run, waarna hij die in zijn tweede run nog even aanscherpt.  De Ferrari’s volgen op gepaste afstand. Sebastian Vettel blijft Kimi Räikkönen voor.

De Red Bull-strijd wordt beslist in het voordeel van Daniel Ricciardo, al moeten ze beiden toezien hoe naast de beide Mercedessen en Ferrari’s ook Valtteri Bottas op de vijfde plaats sneller is. Ricciardo wordt zesde, Verstappen zevende, vóór Pérez, Hülkenberg en Gutiérrez.

Q1
In Q1, als het er niet om gaat wie er het snelste is, maar juist wie er niet snel genoeg is, noteert Kevin Magnussen als eerste een tijd. Dat voorkomt echter niet dat hij na het eerste kwalificatiedeel afvalt. Hij verkeert in het gebruikelijke gezelschap van zijn teamgenoot, de Saubers, Kvyat en Ocon, die zijn auto wederom met problemen aan de kant van de baan parkeert.

Max Verstappen noteert de zesde tijd, waarmee hij Ricciardo, de Ferrari’s en de Mercedessen voor zich moet dulden. Pascal Wehrlein mag zich dankzij zijn vijftiende tijd opnieuw opmaken voor een optreden in Q2.

Q2
In Q2 lijkt Nico Rosberg geen tijd te willen verliezen. Hij zoekt direct het asfalt op en Lewis Hamilton volgt zijn voorbeeld. Hamilton is die eerste run ruim drie tienden sneller dan Rosberg, maar omdat Hamilton zich verremt en daarmee een flatsport op zijn band remt, wil hij nog een keer naar buiten om de race maar vooral niet op dat gehavende setje banden te hoeven starten.

Hamilton slaagt er echter niet om zijn tijd te verbeteren, maar blijft wel bovenaan staan. Rosberg sluit opnieuw aan, vóór Vettel, Bottas, Räikkönen en Ricciardo. Verstappen moet genoegen nemen met P8, vlak achter de verrassend sterke Esteban Gutiérrez. Massa, Grosjean, Alonso, Wehrlein, Button en Sainz vallen af en mogen niet deelnemen aan het laatste kwalificatiedeel waarin Hamilton dus opnieuw iedereen te snel af is.