Lewis Hamilton heeft een belangrijke stap gezet op weg naar zijn tweede Monaco-zege, door op zaterdag de pole position te veroveren. De Brit was zijn Mercedes-teamgenoot Nico Rosberg te snel af.

Hamilton pakte zijn pole position met een rondje van 1:15,098, bijna vier tienden voor Rosberg. Vettel reed in zijn Ferrari weer eens naar de derde plaats, met achter hem de Red Bulls van Daniel Ricciardo en Daniil Kvyat. Kimi Räikkonen werd zevende, terwijl Carlos Sainz en Pastor Maldonado respectievelijk de achtste en de negende startplaats veroverden. Max Verstappen haalde in de straten van Monaco Q3, maar bleef daarin steken op de tiende plaats.

Bottas het haasje

Max Verstappen is als het licht op groen gaat de tweede coureur die een tijd neer zet. Een ronde later rijdt hij zijn eerste serieuze ronde: 1:18,651. De Mercedessen en Sebastian Vettel nestelen zich in hun eerste run direct bovenaan de tijdenlijst, 1,7 seconden voor de Nederlander. Die verbetert zich prompt weer drie tienden en stijgt naar een voorlopige P4.

Met nog zes minuten op de klok gaat Verstappen op de super softs de baan op voor zijn laatste compound. Hij zet er de derde tijd mee neer, anderhalve seconden sneller dan in zijn eerste poging op het hardere rubber. De 17-jarige Toro Rosso-coureur haalt dus gemakkelijk Q2, twee tienden achter Hamilton op P2 en Rosberg op P1.

Tussen de afvallers vinden we in Manor-rijders Roberto Merhi en Will Stevens de usual suspects. Stevens is zijn teamgenoot opnieuw te snel af. Ook beide Saubers moeten, op de plaatsen zestien en achttien, de strijd staken. Grote verliezer is echter Valtteri Bottas. Hij komt in zijn Williams niet verder dan een teleurstellende zeventiende tijd.

Alonso snel klaar

Aan het begin van Q2 laat Nico Rosberg direct zijn ergernis merken over teamgenoot Lewis Hamilton, die volgens hem expres langzaam rijdt in de pitstraat. Fernando Alonso zal het allemaal worst wezen, want die staat enkele ogenblikken later al met een kapotte McLaren langs de kant in de St.Devote-bocht.

Teamgenoot Jenson Button lijkt daarentegen kans te maken op McLarens eerste Q3-plaats van het seizoen. Hij plaatst zich in de eerste run op de achtste plaats, maar grijpt uiteindelijk met de twaalfde tijd alsnog naast deelname aan de beslissende twaalf minuten. Doordat de als elfde geplaatste Romain Grosjean een gridstraf aan zijn broek heeft hangen, start Button zondag echter als elfde

Nico Rosberg kent vlak voor de vlag valt een megamoment in de eerste bocht, wanneer hij met blokkerende wielen rechtdoor schiet. Desondanks is Rosberg de snelste, voor Hamilton, Vettel en Räikkönen. Verstappen is keurig zesde, en mag zich opnieuw opmaken voor Q3. Ook Pastor Maldonado doet goede zaken: hij rijdt voor het eerst sinds Australië in de top tien.

Naast de McLarens valt het doek in Q2 voor Romain Grosjean, Nico Hülkenberg en Felipe Massa, die de tegenvallende kwalificatie voor zijn team compleet maakt.

Rosberg opnieuw in de fout

Hamilton zorgt er in de top ten qualifying direct voor dat een herhaling van het akkefietje met Rosberg van vorig jaar er niet in zit: hij rijdt vóór zijn Mercedes-collega als eerste de baan op. Of dat hem nou helpt of niet, Hamilton zet direct een 1:15,3 op de klokken, waar Rosberg zich met een tiende op stuk bijt. Verstappen ligt na zijn eerste poging zevende, terwijl Räikkönen aangeeft de muur geraakt te hebben.

Sergio Pérez gelooft het wel en blijft tijdens de laatste run in de pitbox, terwijl Max Verstappen er niet meer in slaagt de rondetijd uit zijn eerste run te verbeteren. Rosberg kan intussen de hoop op zijn derde Monaco-pole op rij opgeven, wanneer hij zich in St.Devote opnieuw verremt. Hamilton maakt meedogenloos gebruik van de fout van zijn collega, door er de beslissende 1:15,0 uit te persen.