Lewis Hamilton pakt poleposition voor de Grand Prix van Australië. De coureur van Mercedes mag morgen de eerste Grand Prix van 2019 vanaf de eerste plek starten. Dat doet hij voor de zesde keer op rij.

Lando Norris opent de kwalificatie voor de Grand Prix van Australië. © Motorsport Images.

Iets na vijf uur lokale tijd zet Lando Norris in de McLaren een eerste tijd op de klokken en opent daarmee de eerste kwalificatie van het seizoen 2019. In het eerste deel van de ultieme tijdstraining is het Mercedes dat lang de maat geeft, maar uiteindelijk pakt Charles Leclerc in de Ferrari de eerste plek in Q1. Zoals verwacht bezet Williams de laatste startrij, maar verrassender aan de achterkant van de grid zijn Carlos Sainz in de McLaren, Lance Stroll in de Raing Point en Pierre Gasly in de Red Bull. Waar Stroll en Sainz simpelweg tekort komen, staat Gasly binnen terwijl de mannen op de baan hun tijd verbeteren. Het is niet de Red Bull start waar de Fransman op hoopt.

In het tweede deel van de kwalificatie gaat de snelheid omhoog en pakt Hamilton met een 1:21.014 de eerste tijd, teamgenoot Valtteri Bottas volgt in zijn kielzog. Niet door naar Q3 zijn de Toro Rosso’s, Antonio Giovinazzi in de Alfa Romeo en het teleurstellende Renault.

Het laatste deel van de kwalificatie wordt geopend door de Mercedessen, die in de 1:20 duiken. Vooral de eerste ronde van Bottas is indrukwekkend. Na een korte pauze gaan de mannen er nog één keer goed voor zitten. ‘Als vanouds’ zijn het de Mercedessen die vervolgens de maat zetten, Hamilton scherpt de tijd van Bottas aan en pakt met een 1:20.486 de eerste startplek. Bottas maakt er een zilveren eerste startrij van. Sebastian Vettel sluit aan op de derde plek, Max Vertappen start als vierde en Leclerc maakt de top 5 compleet.