Nico Rosberg heeft een passend vervolg gegeven aan zijn snelste tijden in de laatste twee vrije trainingen. De Duitser pakt pole position, vóór Ricciardo, Hamilton en Verstappen.

Het is het Mercedes-duo dat in het eerste kwalificatiedeel de koe bij de hoorns pakt en direct de baan op gaat. Lewis Hamilton zet daarbij de toon en zet Nico Rosberg op anderhalf tiende achterstand. De twee tijden zijn snel genoeg om door te dringen tot Q2.

De tijden blijken uiteindelijk echter niet snel genoeg voor een één-tweetje in Q1. Het zijn de Red Bulls van Daniel Ricciardo en Max Verstappen, en Kimi Räikkönen die de drie snelste tijden onderling verdelen. Sebastian Vettel komt in het verhaal niet voor. De Duitser vermoedt een defect aan de anti-roll bar aan de voorkant van de auto. Hij probeert het op de baan wel, maar de wielen die constant loskomen van het asfalt, onderschrijven de theorie van Vettel. Hij komt niet verder dan de laatste plaats.

In de achterhoede wordt Vettel vergezeld door de beide Renaults, de beide Manors en Sauber-coureur Felipe Nasr.

Q2
Zo’n twintig minuten later laat de uitslag van Q2 een compleet ander beeld zien. Hamilton en Rosberg, die wederom als eersten op het asfalt te vinden zijn, blijven nu wel boven de rest uitsteken en wel met overtuigende cijfers, al moet daarbij gezegd worden dat Red Bull, dat aansluit op P3 en P4, de run rijdt op de superzachte band.

De top vijf, die gecompleteerd wordt door Kimi Räikkönen, besluit het bij één run te houden in Q2. Het is achter het vijftal dat de strijd tegen afvallen geleverd wordt. Die strijd wordt echter gehinderd door een schuiver van Romain Grosjean en de daaropvolgende gele vlaggen. Bottas, Massa, Button, Gutiérrez, Grosjean en Ericsson mogen zich om gaan kleden.

Rosberg klaart de klus
Het derde kwalificatiedeel wordt met tien minuutjes uitgesteld om de stootkussens van Grosjeans crash opnieuw op te schudden. Vrijwel alle toppers duiker direct de baan op en het is Daniel Ricciardo die als eerste een tijd noteert waar de anderen zich op stuk mogen bijten.

Nico Rosberg heeft echter andere plannen en dendert met meer dan een seconde onder de tijd van Ricciardo. Zelfs Lewis Hamilton moet in hetzelfde materiaal 0.7 seconden toegeven. Max Verstappen noteert in eerste instantie de vijfde tijd, waarmee hij niet content is: “Dit was een waardeloze ronde.”

In de tweede runs verbetert slechts een enkeling zijn positie. Het zijn Ricciardo en Verstappen die respectievelijk opschuiven naar P2 en P4. Nico Rosberg pakt zodoende de pole position. Lewis Hamilton zal op de grid direct achter hem staan op P3. Het Toro Rosso-duo Sainz/Kvyat maakt indruk met de zesde en zevende plaats.