Nico Rosberg heeft de pole position veroverd voor de Grand Prix van Japan. De Mercedes-coureur bleef titelrivaal Lewis Hamilton een paar duizendsten van een seconde voor. Max Verstappen werd vijfde.

Met een snelste ronde van 1:30,647 reed Rosberg naar zijn achtste pole position van het seizoen. Even veel als teamgenoot Hamilton, die met een 1:30,660 maar een fractie van een seconde langzamer was. Ook in Q1 en Q2 was Rosberg Hamilton te snel af.

Ferrari bracht Red Bull Racing op het Suzuka International Race Course een voorlopige slag toe. Kimi Räikönen en Sebastian Vettel reden allebei een snellere rondetijd dan Max Verstappen en Daniel Ricciardo. Räikkönen begint de Grand Prix van Japan van de derde positie. Vettel kwalificeerde zich als vierde, maar vertrekt door de gridstraf die hij in Maleisië kreeg van de zevende plek.

Verstappen start vierde
Daarvan profiteert Max Verstappen, die de vijfde tijd reed in de kwalificatie. De Nederlander mag nu dus als vierde starten. Ook zijn teamgenoot Daniel Ricciardo – zes honderdsten langzamer dan Verstappen – schuift een plekje op, en start vanaf de vijfde plek.

De grote verrassing van de kwalificatie in Japan was het Haas F1 Team, dat voor het eerst in de teamgeschiedenis met twee auto’s Q3 haalde. De achtste startplek voor Romain Grosjean en de tiende startplek voor Esteban Gutiérrez zijn een welkome opsteker voor de renstal, bij wie de laatste races problematisch verliepen.

Beide Williams-coureurs strandden in Q2, net als McLaren-coureur Fernando Alonso. Die had voor eigen Honda-publiek gehoopt op een plek in Q3, maar kwam niet verder dan de vijftiende startpositie. Teamgenoot Jenson Button kwam er nog bekaaider vanaf met P17.