Ondanks de vele problemen met het rubber is het toch Michelin dat de pole-position pakt op Indianapolis. Jarno Trulli weet in 1:10.625 McLaren-coureur Kimi Raikkonen nipt voor te blijven en scoort zodoende de eerste pole-position in de historie van Toyota. Jenson Button reed de derde tijd. Samen met Raikkonen is Trulli maar liefst meer dan een halve seconde los van de rest van het veld, dat aangevoerd wordt door de eerste BAR-coureur op de tijdentabel. Aan te nemen valt dat de Italiaanse pole-sitter over een niet al te zware wagen beschikt. Daarachter kwalificeert Giancarlo Fisichella zich voor de tweede achtereenvolgende keer op de vierde plek. Michael Schumacher is op de vijfde plaats de eerste coureur op Bridgestone-rubber.

In tegenstelling tot haar Franse concurrent hebben de Japanners totaal geen problemen met de banden. Schumacher staat in de sandwich van de Renaults, want achter hem wist Fernando Alonso beslag te leggen op P6.

Rubens Barrichello, Takuma Sato en Mark Webber volgen daar vlak achter. In een spannende kwalificatie reden ze vrijwel gelijke tijden. Het onderlinge verschil bedraagt ongeveer een tiende. De laatste plek in de toptien is weggelegd voor Felipe Massa, die de teleurstellende Juan Pablo Montoya voor weet te blijven.

Jacques Villeneuve volgt één honderdste achter de McLaren-coureur, dat doet hij samen met Ricardo Zonta. De Braziliaan kreeg vanmorgen te horen dat hij Ralf Schumacher moest vervangen, die van de FIA-artsen geen toestemming kreeg om het Grand Prix-weekend te vervolgen. Hij doet het niet slecht en rijdt zich naar de dertiende tijd.

Het Red Bull-team stelt enigszins teleur in de kwalificatie voor de Amerikaanse Grand Prix. Christian Klien doet het nog het minst slecht door de veertiende startplek te bemachtigen. Hij staat wel voor de Williams van Nick Heidfeld, die vandaag totaal niet uit de verf komt. David Coulthard doet het door een fout in het langzame infield nog slechter, enkel de Jordans en de Minardi’s staan achter hem.

Van dit kwartet doet Tiago Monteiro het vandaag het best; hij blijft Narain Karthikeyan ruim voor en ziet Christijan Albers morgen op de startopstelling in zijn spiegels zijn. Patrick Friesacher ziet morgen helemaal niemand in zijn spiegel staan, de Oostenrijker is de langzaamste van het veld.