Sebastian Vettel heeft op het Sochi Autodrom de poleposition weten te pakken. De Duitser bleef zijn teamgenoot voor, waardoor Ferrari voor het eerst sinds de Grand Prix van Frankrijk in 2008 de volledige eerste startrij bezet.

De kwalificatie zou op voorhand in het teken staan van de strijd tussen Ferrari en Mercedes. De Scuderia was tot aan de kwalificatie de dominante factor op het Sochi Autodrom en dus de favoriet voor poleposition.

Kimi Räikkönen onderstreept die favorietenrol door in Q3 met zijn eerste run de snelste tijd te zetten. Valtteri Bottas sluit aan op de tweede plaats, vóór Vettel en Hamilton, die eigenlijk de gehele kwalificatie lang met enkele onnodige foutjes een onrustige indruk maakt. Uiteindelijk doet de Brit ook niet mee met de strijd om poleposition.

Want die strijd gaat tussen de beide Ferrari’s en Valtteri Bottas. Na de voor Sotshi gebruikelijke extra opwarmronde is het Kimi Räikkönen die als eerste op zijn eigen tijd jaagt. Hij komt uiteindelijk ruim tekort op zijn eigen tijd. Sebastian Vettel slaagt er daarentegen wel in om met 0,059 seconden onder de tijd van zijn teamgenoot te duiken. Bottas sluit op zijn beurt weer op vier honderdsten van een seconden achter de oorspronkelijk snelste tijd van Räikkönen aan, waardoor Ferrari de volledige eerste startrij bezet.

Red Bull komt niet verder dan de vijfde en zevende plaats, waarbij Daniel Ricciardo erin slaagt zijn Nederlandse teamgenoot achter zich te houden.

Q1 & Q2
Het is Daniil Kvyat die in Q1 het thuispubliek op de banken krijgt door als eerste een tijd op de klokken te zetten. De Rus die vorig jaar in negatieve zin van zich deed spreken, plaatst zich uiteindelijk eenvoudig voor het tweede kwalificatiedeel. Dit in tegenstelling tot de beide coureurs van Sauber, Jolyon Palmer, Stoffel Vandoorne en de almaar klagende Romain Grosjean. Zij nemen na Q1 afscheid van de kwalificatie. Palmer en Wehrlein doen dat in de slotseconden van de sessie in stijl met respectievelijk een crash en een spin.

Terwijl de flink beschadigde wagen van Palmer nog wordt geborgen, gaat Q2 al van start. Daarin dicteert Mercedes in de persoon van Valtteri Bottas net als in het eerste kwalificatiedeel het tempo, met dat verschil dat Ferrari nu ook op ultrasofts rijdt, terwijl het in Q1 nog voor de superzachte banden koos.  Max Verstappen sluit achter Felipe Massa aan op de zesde plaats. Aan de start van het veld moeten Sainz, Stroll, Kvyat, Magnussen en Fernando Alonso het veld ruimen na Q2.