Niet Max Verstappen, niet Daniel Ricciardo, maar Sebastian Vettel pakt op het Marina Bay Street Circuit de poleposition voor de Grand Prix van Singapore. Max Verstappen zal op zondag naast de Duitser van P2 vertrekken.

De uitslag van de derde vrije training kondigde al een driestrijd aan tussen Red Bull, Ferrari en Mercedes. En dat zou het daadwerkelijk worden. Niet zozeer in het eerste twee kwalificatiedeel, want daarin staan op het moment dat het er nog niet écht om gaat de Red Bulls op één en twee, terwijl de Mercedessen zijn terug te vinden in de tweede helft van de top tien en de Ferrari’s zelfs op de plaatsen elf en twaalf.

Ook in Q2, waar de beide Saubers , Williamsen en Kevin Magnussen vanwege hun prestaties in Q1 niet meer aan mee mogen doen, handhaven de Red Bull-coureurs zich bovenaan de tijdenlijst. Ferrari meldt zich nadrukkelijk op P3 en P4, terwijl Hamilton beslag legt op P5. Palmer, Perez, Kvyat, Ocon en Romain Grosjean laten te weinig zien om het volledige uurtje kwalificeren vol te maken.

Het is pas in Q3 dat Red Bull in de strijd om de plaatsen één en twee echt het vuur na aan de schenen wordt gelegd. In eerste instantie door Kimi Räikkönen die weliswaar de snelste tijd van het weekend noteert, maar net niet de 1:40-barrière slecht. Ook Lewis Hamilton slaagt daar met zijn eerste run niet in. Die eer valt toch echt te beurt aan niemand minder dan Max Verstappen.

Het kan echter nóg sneller, zo bewijst Sebastian Vettel. De Duitser duikt met nog eens 0.145 seconde onder de tijd van de Nederlander. Daniel Ricciardo behoudt met P3 de aansluiting.

Het is Max Verstappen die in de slotfase van de training de koe bij de horens pakt en als eerste onder het zwart-wit-geblokt duikt. Al zijn inspanningen ten spijt, komt hij tekort voor een plekje op die felbegeerde eerste startrij. Hij slaagt er ook niet in zijn eigen tijd te verbeteren.

Er is uiteindelijk maar één man opgewassen tegen Sebastian Vettel en dat is Sebastian Vettel zelf. Hij verbetert zijn eigen tijd nog eens en staat meer dan drie tienden van een seconde los van de rest van het veld. Max Verstappen houdt stand op P2, waarmee hij zijn teamgenoot, Kimi Räikkönen en de beide tegenvallende Mercedessen achter zich houdt.

McLaren laat met twee coureurs in de top tien zien dat aan het chassis van de McLaren niet zoveel markeert en completeert samen met Nico Hülkenberg en Carlos Sainz de top tien.