Zoals verwacht is het Red Bull dat de poleposition pakt voor de Grand Prix van Abu Dhabi. De verrassing daarbij is echter dat Mark Webber – en dus niet kampioen Sebastian Vettel – de snelste man is.

Als de slotseconden wegtikken in Q3 is het Webber die als eerste van de serieuze kanshebbers voor pole aan zijn ultieme vliegende ronde begint, met Vettel en Mercedes-rijders Lewis Hamilton en Nico Rosberg verder terug op het circuit in zijn spoor.

Webber werkt zijn rondje af met het mes tussen de tanden: in sector één, waarin hij het hele weekend al razendsnel is, klokt hij de snelste tijd, waarna hij in sector twee een fractie moet inleveren. Dan volgt het laatste baandeel, waarin hij tot dan toe telkens tijd heeft verloren.

Webber heeft voor hij weer de baan op ging echter meer voorvleugel laten zetten en raast vol vertrouwen door sector drie. Hij verliest weliswaar weer wat, maar de marge is genoeg: de Austaliër gaat met 0.118 onder de voorlopige tijd van Vettel door, maar de rest is dus nog onderweg.

Vettel en Rosberg weten hun rondetijden echter niet te verbeteren, terwijl Lewis Hamilton spint bij het ingaan van bocht veertien. De auto van de Engelsman breekt plots uit en hij strandt zo naast de baan, en op P4, achter Vettel en Rosberg.

Toptien
Achter de topvier ontbreken twee bekende namen in de toptien: Fernando Alonso en Jenson Button worstelen met hun auto’s en blijven in Q2 steken, op de posities elf en dertien.

De strijd achter de Red Bulls en Mercedessen wordt daarom verricht door Kimi Räikkönen, die op de vijfde plek de wederom competitieve nummer zes Nico Hülkenberg nipt voorblijft.

Achter dit tweetal is er een klein gaatje naar de met balansproblemen kampende Romain Grosjean en de voor de derde race op rij sneller dan Alonso zijnde Ferrari-rijder Felipe Massa. Sergio Pérez en Daniel Ricciardo maken de toptien vol.

Giedo
Giedo van der Garde heeft zich in de kwalificatie van zijn beste kant laten zien. De Nederlander is meer dan twee tienden sneller dan zijn teamgenoot Charles Pic en is verder de beide Marussia’s de baas, wat hem de winnaar van het achterhoedegevecht maakt.

Van der Garde begint morgen dus als negentiende. Pic zal naast hem staan op de grid, ondanks dat hij eigenlijk trager was dan Jules Bianchi. Bianchi moet echter een gridstraf inlossen, waardoor hij als laatste – achter zijn teamgenoot Max Chilton – moet beginnen.