Mark Webber heeft zijn afscheidstournee in de Formule 1 extra glans gegeven door op Suzuka zijn eerste poleposition van het jaar te pakken, voor teamgenoot Sebastian Vettel.

Voor Webber is het de eerste keer dat hij Vettel dit jaar verslaat in de kwalificatie. Dat Webber dit keer de snelste Red Bull-coureur is, wordt duidelijk zodra Vettel zijn laatste vliegende rondje afsluit en op P2 blijft steken, waardoor de op dat moment al als eerste geklasseerde Webber zeker is van zijn eerste pole van 2013 en zijn tijd alleen nog maar voor de vorm aanscherpt.

Probleemloos verloopt de kwalificatie ondanks de één-twee niet voor Red Bull: Vettel heeft KERS-problemen in Q1 en Q3, maar dat hij zich desondanks toch nog naast Webber op de eerste startrij weet te plaatsen zegt wel genoeg over hoe snel Red Bull op Suzuka is.

Achter de beide Red Bulls beslist Lewis Hamilton de strijd om de derde plaats in zijn voordeel, nadat ook Romain Grosjean, Felipe Massa en Hamiltons eigen teamgenoot Nico Rosberg aanspraak hebben gemaakt op die positie. Zij eindigen nu echter op de plaatsen vier tot en met zes.

De vierde startrij wordt gedeeld door Nico Hülkenberg – wederom sterk in zijn Sauber – en Ferrari-kopman Fernando Alonso, die nadat hij in Q1 en Q2 ook al op die positie bivakkeert, genoegen moet nemen met de achtste plek, twee plaatsen achter secondant Massa. 

De toptien wordt volgemaakt door Kimi Räikkönen – wederom tegenvallend in de kwalificatie en voor de derde keer op rij op zaterdag verslagen door teammakker Grosjean – en Jenson Button.

Q1 en Q2
De jongens die Q3 niet hebben gehaald, hebben het daarvoor in Q2 met minieme onderlinge verschillen ook al flink spannend gemaakt en in Q1 – in de gevallen van Esteban Gutiérrez en Jean-Éric Vergne – letterlijk voor vuurwerk gezorgd.

De Sauber van Gutiérrez vat namelijk kortstondig vlam in Q1, als deze in de pitbox geparkeerd staat, maar gelukkig kan het team het brandje snel blussen en valt de schade mee. Gutiérrez haalt daarna zelfs nog ‘gewoon’ Q2.

Van een snelle blusoperatie is geen sprake bij Vergne, die zijn hoop op een goede klassering in rook ziet opgaan als zijn achterremmen blijven vastzitten en vlam vatten.

Met uitslaand vuur aan de beide achterzijden van zijn Toro Rosso, kan de Fransman niet anders dan zijn auto na de hairpin parkeren zodat de marshalls het kunnen doven. Dit is echter sneller gezegd dan gedaan, met als gevolg dat de kwalificatie kortstondig wordt stilgelegd, al zorgt dat na de hervatting niet voor wanorde of verrassingen.

Van der Garde
De Nederlander Giedo van der Garde sluit de kwalificatie op P21 af, pal achter Caterham-teamgenoot Charles Pic. Aangezien Pic een gridstraf moet inlossen – net als de als zeventiende geklasseerde Adrian Sutil – schuift Van der Garde twee plekken op en mag hij morgen als negentiende starten. Hij moet dit achter Max Chilton doen, vandaag de verrassende winnaar van het achterhoedegevecht.