Mercedes-topman Niki Lauda onderging in augustus een longtransplantatie, maar verwacht in 2019 gewoon weer races bij te wonen en het Duits-Engelse team van advies vanaf de pitmuur te voorzien.

Dat vertelt hij in een uitgebreid interview met de Italiaanse krant Gazzetta dello Sport. Hij noemt het ondergaan van en herstel na zijn longtransplantatie daarin ‘erger’ dan de vurige crash die hij in 1976 als Formule 1-coureur op de Nürburgring had en hem bijna het leven kostte. “Ja, na die crash was ik ernstig verbrand, maar het herstel ging snel, duurde maar iets van een maand. Nu duurt het veel langer.”

Lees ook: Lauda verlaat ziekenhuis en maakt zich op voor volledig herstel

Mercedes-teambaas Toto Wolff en Lauda.

Bang is hij echter niet geweest, stelt Lauda (“al was het heel zwaar”) met de Gazzetta die kopt dat Lauda nu aan zijn ‘derde leven’ begint. Het zal wederom een leven zijn dat om de Formule 1 draait. Tijdens zijn ziekbed en herstel heeft hij ook geen race gemist, vertelt de 69-jarige Oostenrijker. “Ik belde elk raceweekend in met de pits en kreeg alles te horen. Het was net alsof ik erbij was.”

De steun en warmte van zijn collega’s heeft Lauda daarbij geraakt, net als een handgeschreven briefje van Ferrari’s Sebastian Vettel. “Dat had ik niet verwacht. Meestal doen coureurs zoiets niet, maar Sebastian is een goed mens”, zegt Lauda, die het ‘belachelijk’ noemt dat de viervoudig wereldkampioen wordt afgeschreven na zijn nederlaag in de titelstrijd met Mercedes’ Lewis Hamilton. “Zo’n kampioen vergeet heus niet hoe hij moet racen.”

Wat Hamilton betreft, die was volgens Lauda ‘buitengewoon’ omdat de afgelopen titelcampagne volgens Lauda Mercedes’ moeilijkste was. “Want Ferrari was vaak beter.” Van Hamilton kreeg Lauda ook geregeld een belletje, wat hij fijn vond. In 2019 zal Lauda er echter weer persoonlijk bij zijn op circuit, stelt hij: “Als het seizoen begint, zou ik weer fit moeten zijn, is me verteld. Dan volg ik de races gewoon weer net als voorheen. Waarom niet?”

Lauda en Hamilton stonden ondanks Lauda’s afwezigheid geregeld in contact.