Nico Rosberg kon de zege in de seizoensopener van 2016 goed gebruiken. Dat is de mening van Mercedes-topman Niki Lauda.

Lauda baseert die mening vooral op de veronderstelling dat Rosberg ‘er erg onder zou hebben geleden’ als teamgenoot Lewis Hamilton zou hebben gewonnen. “Want dat is altijd zo als Lewis wint.”

Een goed begin is uiteraard altijd welkom, maar Lauda denkt dat Rosberg extra vertrouwen put uit het winnen van de eerste race. “Het helpt hem mentaal sterk te blijven en geeft hem een goede basis voor de volgende races.”

“Dat is niet alleen goed voor Nico, maar ook voor het team”, stelt Lauda, die erop vertrouwt dat een felle strijd tussen Hamilton en Rosberg Mercedes scherp en vooraan zal houden, wat belangrijk is vanwege de dreiging van Ferrari.

Formula One World Championship 2016, Round 1, Australian Grand Prix, Melbourne, Australia, Sunday 20 March 2016 - L to R): Nico Rosberg (GER) Mercedes AMG F1 W07 Hybrid, Sebastian Vettel (GER) Ferrari SF16-H, and Lewis Hamilton (GBR) Mercedes AMG F1 W07 Hybrid at the start of the race.

Ferrari maakte het Mercedes knap lastig met een bliksemstart van Vettel en Räikkönen.

Volgens Lauda had Ferrari de race van zondag – tot aan de rode vlag wegens de crash van McLarens Fernando Alonso – zelfs ‘al half gewonnen’ doordat Sebastian Vettel en Kimi Räikkönen geweldig uit de startblokken kwamen.

“Wij gingen niet goed van start, dus dat is nu een verbeterpunt”, stipt Lauda aan. De Mercedes-topman verwacht zoals gezegd dus meer tegenstand van Ferrari in de komende races: “Ongetwijfeld. Het wordt een spannende strijd.”

Rosberg en Hamilton
Rosberg zelf vertelt overigens niet stil te staan bij de mogelijke psychologische effecten van het winnen van de seizoensopener. “Ik ben gewoon blij dat ik de race heb gewonnen en de rest heb verslagen.”

Voor Rosberg is het, met de laatste drie Grands Prix van 2015 meegerekend, zijn vierde zege op rij. De Duitser telt die races echter al niet meer mee: “Je begint elk seizoen weer op nul en het is gewoon fijn dit jaar goed te beginnen.”

Teamgenoot Hamilton maakt zich ondertussen zeker niet druk. “Er zijn nog twintig races te gaan. Ik ben wel eens slechter aan een seizoen begonnen en heb zelfs na de eerste race wel eens gelijk 25 punten achter gestaan.”

“Het gaat nu maar om zeven punten, dus ik ben zeker niet ontevreden”, benadrukt de Brit. “Het draaide er na de slechte start om de schade te beperken. Dat is volgens mij aardig gelukt.”