Dat een Ferrari aan het eind van Q3 bovenaan zou staan, daar twijfelde niemand aan. De grote vraag was eigenlijk, is vandaag de dag dat Ferrari-rookie Charles Leclerc zijn eerste pole position scoort? En dat deed de jonge Monegask, niemand kon vandaag in de buurt komen van Leclerc.

De 21-jarige is de op één na jongste Ferrari-coureur ooit en zo mogelijk ook de jongste polesitter. Zijn grootste kracht was hoorbaar in zijn eerste reactie op de teamradio. “Yes! Grandissimo!“, klonk het uitgelaten maar de relativering volgde al snel. “Maar morgen is de race, dan scoren we de punten. Dit is een goed begin en laten we het morgen afmaken.”

Let wel, dit zijn de woorden van een 21-jarige jongen/man die net zijn eerste pole position heeft veroverd. Er staan bij elkaar opgeteld negen wereldtitels op plek twee en drie maar Leclerc blijft koeltjes. “Ik ben erg blij. Mijn kwalificatie vorige race was niet goed, ik maakte meerdere fouten. Ik heb er hard aan gewerkt om dat niet weer te laten gebeuren.”

Foto: LAT Images)

Vettel en Hamilton legden zich er bij neer, de twee ‘oude’ vossen zijn afgetroefd. “Charles verdient het”, sprak Vettel. “En als team staan we in een goede positie morgen. Na Australië is het belangrijk dat we er weer staan, hopelijk kunnen we dat morgen doorzetten. Ik verknalde het zelf in de tweede sector in Q2, daardoor had ik ook een setje banden minder.”

Ook Lewis Hamilton moest erkennen dat Leclerc en Ferrari te snel waren maar ziet nog voldoende kansen voor morgen. “Ferrari ging heel hard vandaag, Charles heeft het heel goed gedaan. Maar morgen is het belangrijkst, we gaan ons best doen. We moeten er hard aan trekken en dan zien we het morgen wel.”

Foto: Sutton Images