Charles Leclerc is niet blij met zijn vijfde plek in de Grand Prix van Canada en had op meer gehoopt. Het was een ‘superfrustrerende’ race voor de Monegask, die er niet helemaal zeker van is dat hij genoeg zou hebben om, zonder gridstraffen, Max Verstappen van de zege af te houden.

Ferrari constateerde na Leclerc’s uitvalbeurt in Azerbeidzjan dat zijn motor onherstelbaar beschadigd was geraakt en moest zodoende nieuwe onderdelen installeren. Dat leverde al een gridstraf van tien plaatsen op waarna het Italiaanse team besloot om nog meer onderdelen te vervangen waardoor de nummer drie in het kampioenschap van de laatste rij moest starten.

Hij had gehoopt met een ‘slimme strategie’ van Ferrari nog voor minstens de vierde plek te kunnen gaan, maar na een indrukwekkende inhaalrace moest de Monegask genoegen nemen met de vijfde plek. Maar daar neemt hij geen genoegen mee. “Het was een superfrustrerende race”, sprak Leclerc na afloop van de race. “Het laatste deel was mooi maar het eerste deel zat ik vast in een DRS-trein en kon ik niks doen.”

Lees ook: Sainz baalt van mislopen eerste zege, maar is blij met snelheid Ferrari

Tussen het begin en het einde van de race zat Leclerc een lange tijd vast achter de blauwe Alpine van Esteban Ocon. “Hij had versere banden dus in bocht 10, waar de banden ook echt het verschil maken, had hij erg goede tractie en dat was genoeg voor hem om mij de hele tijd achter zich te laten”, legt Leclerc uit.

Leclerc onder indruk van Mercedes

De snelheid van teamgenoot Carlos Sainz zorgde wel voor de vraag waar Leclerc toe in staat was geweest als hij vooraan had gestart, zonder gridstraffen dus. Zelf weet de Monegask niet of hij genoeg in zich had om Max Verstappen van de zege af te houden. “Ik heb geen idee omdat ik de hele race geen Red Bull heb gezien, zij lagen gewoon te ver voor. Maar het gevoel was goed en dat is altijd een goed teken.”

“Of het goed genoeg was geweest om Red Bull te verslaan, weet ik niet”, voegt Leclerc toe. “Het was het hele seizoen spannend en dat zou het in de race ook zijn geweest. Ik weet niet, maar het voelde alsof Carlos sterk was en dat laat zien dat het spannend had kunnen worden.”

Uiteindelijk kwam Leclerc dus als vijfde over de streep, achter beide Mercedessen. Hij is dan ook onder de indruk van hun snelheid. “Ik heb niet het volledige beeld van de race, maar ze zagen er sterk uit. Ze zagen er veel sterker uit dan voorheen en als ze constant op dit niveau blijven kunnen ze meedoen in de strijd om de overwinningen”, weet Leclerc zeker.

Foto: Scuderia Ferrari Press Office